IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бюджетната комисия прие решение за ускоряване на подготовката за еврото

Финансовият министър обясни, че няма как нормативната база да се подготви, без да е определена датата за членство

16:16 | 25.07.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Комисията по бюджет и финанси в парламента прие проект на решение, с което Министерският съвет се задължава да ускори подготовката за приемането на еврото в България. Проектът беше внесен от ГЕРБ-СДС миналия петък.

Сред точките в решението се посочва, че приоритетно трябва да бъде приет Законът за въвеждане на еврото, а Министерският съвет заедно с БНБ да подготви цялата нормативна рамка до края на 2024 г. Техническата подготовка за приемане на еврото да завърши не по-късно от първото тримесечие на 2025 г., се посочва още в предложения от ГЕРБ-СДС проект на решение. Същевременно Министерството на финансите трябва чрез фискалната си политика да осигури спазването на номиналните конвергентни критерии за държавен дефицит и дълг, както и дългосрочния лихвен процент, като синхронизира действията си с БНБ за критерия за равнището на цените.

По време на заседанието на комисията присъстваше и служебният министър на финансите Людмила Петкова, която посочи, че до края на тази година най-вероятно България няма да получи решение на Съвета на Европейския съюз за въвеждане на еврото, съответно – няма как да бъде подготвена цялата необходима нормативна база, защото част от актовете са обвързани именно с решението на Съвета на ЕС.

Бившият министър на финансите и настоящ депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Асен Василев предложи в решението да се запише, че ако инфлационният критерий бъде покрит до края на тази година, финансовото министерство трябва да поиска приемане в еврозоната на 1 юли 2025 г., съобщава БТА. В двуседмичен срок след постигане на критерия Министерският съвет се задължава да поиска извънредни доклади от Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК) за готовността на страната да приеме еврото.

В края на юни излязоха редовните конвергентни доклади на двете институции, които констатираха, че България все още не изпълнява всички критерии за приемане в еврозоната. Още тогава служебният премиер Димитър Главчев заяви, че при постигане на необходимото ниво на инфлацията, ще бъде поискан извънреден доклад. 

Законът за въвеждане на еврото мина на първо четене

Депутатите от бюджетната комисия гласуваха и закона за въвеждане на еврото и така той ще бъде придвижен към пленарна зала. Законът изяснява начина, по който ще се превалутират и закръгляват сумите в евро, въвежда се период за двойно обозначаване на цените на стоки и услуги, както и на двойно обращение на двете валути. Същевременно се регламентира и процедурата по разпространение на новата валута и обмяната на банкноти и монети от левове в евро.

Според законопроекта еврото ще стане официалната парична единица на България от датата на отмяна на дерогацията за Република България по чл. 140, ал. 2 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Регламентира се и официалният валутен курс за обмен на лева за евро. България трябва да се присъедини към еврозоната със сегашния фиксиран курс от 1,95583.

Законопроектът беше публикуван за обществено обсъждане на 25 март 2024 г. и бяха дадени 30 дни за представяне на становища и предложения. Беше приет от служебното правителство на 26 юни, като Людмила Петкова аргументира забавеното му разглеждане с това, че ако е бил приет от кабинета преди предсрочните избори, е имало риск да остане архивиран в Народното събрание и да се наложи да се внася отново. Приемането му на първо четене от бюджетната комисия означава, че има шанс да бъде приет изцяло от 50-ото Народно събрание. 

Разширен достъп на МВР до банкова информация

По време на днешното заседание на комисията по бюджет депутатите гласуваха и промените в Закона за кредитните институции, които разширяват достъпа на органи на МВР до електронната информационна система на БНБ за банковите и платежни сметки. 

Асен Василев обясни, че това е част от борбата срещу изпирането на пари и припомни, че България е в сивия писък за пране на пари и финансиране на тероризма. Той обясни, че всички общински структури на полицията имат достъп до съответната информация и е пропуск това, че такъв не е даден на двете централни дирекции – Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) и дирекция „Вътрешна сигурност“ (ДВС).

Финансовият министър Людмила Петкова обясни, че това е във връзка с две европейски директиви, свързани с предотвратяване на използването на финансовата система за пране на пари и финансиране на тероризма, според които всяка държава членка трябва да осигури достъп на националните органи, които са отговорни за борба с прането на пари и финансирането на тероризма, до необходимата информация. Несъгласие изрази Тошко Йорданов от „Има такъв народ“, според когото полицията и без това вече разполага с твърде голям достъп до информацията на гражданите.

Депутатите от бюджетната комисия единодушно одобриха и придобиването на системи за електронна война и радиотехническо въоръжение за усъвършенстване способностите за борба с подводници към Проект „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“, внесен от Министерски съвет. 

Текстът е обновен в 16:26 ч. на 25 юли 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 25.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още