IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Франция трябва да съкрати разходите си със 100 млрд. евро, за да избегне дългова спирала

Страната трябва да действа бързо, предупреждават икономисти

11:38 | 02.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Франция трябва да намали публичния си дефицит със 112 млрд. евро през следващите 7 до 12 години, ако иска да избегне навлизането в дългова спирала като Италия, казват икономисти, съветващи правителството, пише Джорджо Леали за Politico.

За разлика от южната си съседка, Франция все още може да избегне попадането в капана на необходимостта да харчи прекомерно, за да изплати дълга си, но трябва да действа бързо, посочват от Съвета за икономически анализи.

През последния месец администрацията на френския президент Еманюел Макрон започна да въвежда известен ред в публичните финанси след години на големи разходи след пандемията и нарастващата цена на енергията.

„Добрата новина е, че Франция засега контролира собствената си съдба“, пишат членовете на Съвета Адриен Оклер, Тома Филипон и Завие Раго. „Нашият дълг е пряка последица от нашия бюджетен избор. Това не е механично натрупване на снежна топка, търкаляща се по стръмен хълм“, за разлика от Италия, където публичният дълг продължава да расте поради нарастващите лихвени проценти въпреки съкращенията на разходите.

Бележката препоръчва намаляване на първичния бюджетен дефицит (преди лихви) - с 4 пункта от БВП на страната през следващите 7 до 12 години.

По-бързото му съкращаване би подкопало растежа, докато по-бавното би довело до твърде много разходи за изплащане на дълга, казаха те.

Дали тези препоръки ще бъдат взети под внимание, предстои да видим. Надвисва несигурност кой ще управлява Франция и ще трябва да се справи с финансовите проблеми на страната.

Левият Нов народен фронт, който излезе първи на предсрочните избори това лято, предложи скъпи социални мерки, включително торпилиране на спорната пенсионна реформа на Макрон, която повиши законовата възраст за пенсиониране от 62 на 64 години за повечето работници.

Крайнодесният Национален сбор наскоро сигнализира, че е готов да подкрепи крайната левица в опитите ѝ да отмени реформата.

Заедно с шест други държави Франция вече е изправена пред процедурата на ЕС за прекомерен дефицит за нарушаване на правилата за публични разходи. Финансовият министър в оставка Бруно льо Мер вече обеща на Брюксел да намали дефицита на Франция до 3 процента от нейния БВП и да изпълни правилата на ЕС за дефицита до 2027 г.

Неотдавна Сметната палата на Франция критикува икономическите резултати на правителството, заявявайки, че то не е успяло да намали ефективно разходите и че обещанията му за намаляване на дълга в бъдеще са „нереалистични“, завършва Леали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 02.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още