IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна и кредиторите сключиха сделка за преструктуриране на дълга

Ходът може да позволи на разкъсаната от война страна да избегне фалит и да спести пари, за да финансира битките си срещу Русия

11:23 | 22.07.24 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Украйна е постигнала принципно споразумение с някои от частните си кредитори за преструктуриране на международен дълг за над 20 млрд. долара. Ходът може да позволи на разкъсаната от война страна да избегне фалит и да спести пари, за да финансира битките си срещу Русия, съобщава Bloomberg.

Комисията на притежателите на облигации е приела номинални загуби от 37% от притежанията си в 13 облигации, отказвайки се от искове за 8,67 млрд. долара, според изявление с условията на споразумението. Украйна очаква да спести 11,4 млрд. долара през следващите три години чрез комбинация от по-ниски купони и удължаване на падежа.

„След като бъде завършено, това преструктуриране ще проправи пътя и към повторното навлизане на пазара на Украйна възможно най-скоро, след като ситуацията със сигурността се стабилизира, за да се финансира бързото възстановяване и реконструкция на страната ни“, каза украинският министър на финансите Сергей Марченко в отделно изявление.

Принципното споразумение беше постигнато с комисията на кредиторите, включващ Amundi, BlackRock и Amia Capital, както и други инвеститори, които заедно представляват около 25% от облигациите. Най-малко две трети от всички облигационери ще трябва да одобрят споразумението, за да финализират сделката за преструктуриране на дълга.

Украйна наложи замразяване на плащанията по външния дълг преди две години, след като Русия започна инвазията си. То изтича на 1 август с изплащане на купон по облигация с падеж през 2026 г. и правителството в Киев трябва да преструктурира дълга в съответствие с изискванията на Международния валутен фонд (МВФ) на фона на програма за 15,6 млрд. долара. Както МВФ, така и двустранните кредитори на страната, които включват САЩ и Парижкия клуб, са подписали предложенията на Украйна, се посочва в изявлението.

Правителството и кредиторите са се споразумели да преструктурират исковете в два пакета – облигации A и облигации B, като структурата наподобява използваната при преструктурирането на дълга на Замбия. Облигация B работи като бъдещ стимул за притежателите на облигации, тъй като ще предложи по-високи плащания, ако номиналният ръст на вътрешния продукт на Украйна през 2028 г. е с 3% по-висок от прогнозите на МВФ за тази година. Този еднократен тест ще бъде проведен през 2029 г.

Очаква се увеличаващите купонни плащания за нови облигации, емитирани по облигация A, да започнат през 2025 г. от 1,75% и ще достигнат до 7,75%, като капиталовите плащания ще започнат през 2029 г.

Две предложения за един месец

Първият кръг от преговори между Украйна и международните инвеститори, проведен през юни, не даде резултати. Страната настояваше инвеститорите да приемат по-големи загуби, за да отговорят на изискванията на МВФ. Законодателите в Киев този месец одобриха нов закон, който позволява на правителството да наложи временна забрана върху плащанията по външния дълг до октомври.

Законодателството осигури необходимата гъвкавост преди постигането на принципно споразумение с частните кредитори за преструктуриране на дълга, посочват от финансовото министерство.

Представители на Министерството на финансите казаха на притежателите на облигации по-рано този месец, че страната ще включи третирането на варантите, свързани с брутния вътрешен продукт, в преструктурирането на дълга, заедно с неизплатените си държавни облигации. Варантите бяха емитирани, за да получат одобрението на инвеститорите по време на преструктурирането на дълга на Украйна през 2015 г.

Споразумение относно варантите не е постигнато, въпреки че правителството ще продължи разговорите с притежателите. Страните са се споразумели да премахнат т.нар. клауза за кръстосано неизпълнение между международните ѝ облигации и варантите с падеж през 2041 г., чиито плащания са свързани с икономическия растеж. Клауза за кръстосано неизпълнение означава, че неизпълнението на задълженията по един инструмент се пренася върху други.

МВФ одобри заем за Украйна през 2023 г. в безпрецедентен ход: първият подобен заем за държава във война в почти 80-годишната история на организацията.

В програмата се предвиждаше боевете с Русия да бъдат прекратени до края на тази година. Русия обаче засилва атаките по протежение на повече от 1200 км от контактната линия и войната продължава с интензивен темп, което принуждава правителството на Украйна да увеличи военните разходи.

Правителството цели да събере допълнителни приходи за около 500 млрд. гривни (12 млрд. долара) за спешни военни разходи тази година чрез повишаване на данъците. Този ход се предприема на фона на огромен дефицит на работна ръка и продължаваща мобилизация. Икономиката на Украйна също се забавя предвид огромните щети, нанесени от Русия на обекти за производство на електроенергия и електрическата мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 22.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 1 час
как па никой от дежурните полезни не се изтропа да пита , защо се опростява 37% от дълга в падеж и се разсрочва за нови 5г ... :))) ... нъл ви е ясно друзя , какво ще се случи и с останалите 63% ?! вариант първи : опростяват го и него . вариант 2 : като свършат на рашибозуците фръкникупулчетата и бетеерчетата към края на тази година , най-късно началото на следващата , въпросът е колко земя ще вземат на аренда украинците от могучая , за да си изплатят оставащите дългове ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още