IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Глобално мобилни милионери заплашват да напуснат Великобритания заради данъчните реформи

Страната вероятно ще загуби почти един на всеки шест от своите милионери в щатски долари до 2028 г., според доклад на UBS

12:26 | 27.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За свръхбогатия предприемач Басим Хайдар животът в Лондон се превръща в скъпо удоволствие, което той вече не може да оправдае. Докато новият британски премиер Киър Стармър се установява на Даунинг стрийт № 10, Хайдар търси домове в Гърция и Монако, тъй като предложеното преразглеждане на данъка върху наследството ще превърне Великобритания в забранена зона за богатите, казва той, цитиран от Ройтерс.

Стармър казва, че преразглеждането ще направи британската данъчна система по-справедлива и ще набере средства, които ще се насочат към обществени услуги.

Въпреки че подкрепя някои реформи, Хайдар казва, че предложените промени могат да навредят на икономиката, ако собствениците на международни фирми изберат да напуснат Великобритания или да решат да не се преместят на Острова. Това би подкопало репутацията на страната като инкубатор за новосъздадени фирми.

Наскоро сваленото правителство на консерваторите очерта изненадващи планове през март за постепенно премахване на вековния данъчен режим на Великобритания „non dom“, който спестява на богатите плащането на данък върху доходите, придобити в чужбина.

В навечерието на изборите, които се проведоха на 4 юли, Лейбъристката партия на Стармър обеща също така да премахне постоянните облекчения, които родените извън Обединеното кралство могат да получат, ако поставят активи извън страната в тръст в рамките на 15 години след преместването им във Великобритания.

След като прахът от завръщането на лейбъристите на власт се утаи, Хайдар иска Стармър и финансовият министър Рейчъл Рийвс да преосмислят тези планове и вместо това да въведат нов годишен данък за хора с нетно богатство над 5 млн. паунда (малко над 6,5 млн. долара). Хайдар изчислява, че с данък в размер на 150 хил. паунда могат да се съберат допълнителни 4 млрд. паунда годишно, без да се предизвика бягство на богати хора от страната.

„Схващането, че Обединеното кралство е твърде добра страна, за да бъде напусната, е неправилно“, казва 53-годишният ливански гражданин, роден в Нигерия, пред Ройтерс.

„Да бъдеш облаган с толкова тежки данъци върху богатство, генерирано извън Великобритания, може би години преди хората дори да се преместят в Обединеното кралство, е несправедливо“, допълва той, като призовава правителството да седне с глобално мобилните милионери и да обсъдят данъчните реформи.

Той смята, че предлаганите реформи могат да застрашат и работни места на Острова.

Организации като Patriotic Millionaires UK също водят кампании за въвеждане на годишни данъци върху богатството на супербогатите. Определянето на данък от 2% при праг от 10 млн. паунда годишно ще засегне около 20 хил. души, но ще събере до 24 млрд. паунда годишно, изчислява групата.

Инвестиционни посредници, мениджъри на богатство и частни банкери, които предоставят финансови услуги на около 70 000 базирани в Обединеното кралство физически лица, обхванати от non-dom, са в повишена готовност за това кога може да започне историческата данъчна реформа.

Лейбъристкото правителство смята, че може да събере допълнителни 5 млрд. паунда годишно, като се справи с избягването на вътрешни данъци. По-трудно е да се оцени колко повече средства могат да се съберат чрез промяна на данъчните облекчения за офшорни тръстове.

„Не е възможно директно да се оценят чуждестранните доходи на чуждестранните граждани и, следователно, каква е потенциалната данъчна основа“, казват от независимия Институт за фискални изследвания в доклад, публикуван през март.

Във Великобритания има около 37 хил. чуждестранни граждани, които избират да бъдат облагани на базата на паричен превод. Това означава, че британските данъци не се начисляват върху техните чуждестранни доходи или капиталови печалби, освен ако не са преведени в Обединеното кралство. Според Института за фискални изследвания тези хора колективно са платили около 6 млрд. паунда подоходен данък в Обединеното кралство, национални осигурителни вноски и данък върху капиталовите печалби през 2020–2021 г.

Заплахите от страна на богатите да се откажат от неизгодни за тях данъчни режими далеч не са нови и някои съветници по богатството казват, че статутът на Лондон като град с културно разнообразие, с училища от световна класа, в крайна сметка ще убеди богатите да отстъпят.

Желанието да защити семейното си богатство за бъдещите поколения обаче далеч надвишава неудобството от преместването в друга страна, подчертава Хайдар.

Великобритания вероятно ще загуби почти един на всеки шест от своите милионери в щатски долари до 2028 г., според доклада за глобалното богатство на UBS за 2024 г., публикуван по-рано този месец. UBS прогнозира, че броят на доларовите милионери във Великобритания ще намалее със 17% до около 2,5 млн. през 2028 г.

Същевременно общият брой на милионерите в долари в САЩ и във Франция се очаква да нарасне с 16% до 2028 г., в Германия - с 14%, в Испания - с 12%, и в Италия - с 9%.

От Института за фискални изследвания посочват, че има ограничени доказателства за това как чужденците ще реагират на по-високи данъци.

Предложенията за затягане на вратичките в данъчното облагане, които облагодетелстват богатите, идват, докато финансовите регулатори на Обединеното кралство удвояват усилията си да направят Великобритания по-привлекателна за глобалните компании и инвеститори.

Миналата седмица Британският орган за финансово поведение разкри промени в правилата за корпоративно листване, целящи да привлекат собствениците на обещаващи частни фирми да станат публични на Лондонската фондова борса.

Хайдар обаче е замразил плановете си да листне своята компания за финансови услуги Optasia във Великобритания и е започнал преговори с алтернативни пазари в страни с по-благоприятни данъчни режими. „Ако тези, които вече са тук, искат да напуснат, как бихте могли да привлечете нови, когато новата система е настроена да бъде по-наказателна“, коментира той.

Дейвид Лесперънс, управляващ директор на данъчния консултант Lesperance & Associates, казва пред Ройтерс, че правителството не трябва да подценява лекотата и темпото, с което богатите семейства могат да напуснат Обединеното кралство и как страни като Дубай и Сингапур се стремят да ги привлекат. Няколко от неговите клиенти обмислят преместване в 17 алтернативни данъчни юрисдикции, включително Ирландия, Малта и Португалия.

„Богатството вече не стои неподвижно. Не е нужно. Златните гъски имат крила и ще летят“, допълва Лесперънс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 27.07.24 г.
Най-четени новини
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още