IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът задължи правителството да осигури средства за пострадалите от пожарите

Министрите трябва да предоставят и доклад за усвояването на отпуснатите през февруари 170 млн. лв. за купуване на противопожарна техника

11:12 | 19.07.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет трябва да осигури средства от държавния бюджет за подпомагане на пострадалите от пожарите в страната, предава БТА. Освен това правителството трябва всяка седмица да информира Народното събрание за предприетите действия. Това решиха с единодушна подкрепа от 201 гласа депутатите на днешното пленарно заседание.

Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова посочи, че министерството разписва правилата за предоставяне на средствата в помощ. Според нея има добре работеща процедура, позната и на общините, по която се отпускат пари от междуведомствената комисия за бедствия и аварии, и ще се ползва същата процедура, за да бъде по-лесно.

„Подготвяме и писма до кметовете на всички общини с указания. Идеята е всяка седмица да се обобщават исканията и да се предоставят от общините на Министерството на финансите, което на свой ред да отпуска необходимите пари“, каза Петкова, цитирана от БТА.

Хората трябва да подават заявления за помощи към съответната община, те ще бъдат обобщени и предоставяни на Министерството на финансите, уточни депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Мартин Димитров.

Правителството трябва и да предприеме действия за закупуване на летателна техника за гасене на пожари за нуждите на МВР. С днешното решение на депутатите Министерският съвет се задължава и да внесе доклад в Народното събрание за усвояването на отпуснатите през февруари 170 млн. лв. по оперативна програма „Околна среда“ за закупуване на противопожарна техника за превенция на горските пожари.

Не трябва да пропускаме факта, че при кабинета „Денков“ 170 млн. лв. са отпуснати за закупуване на нови пожарни, и нашият ангажимент като Народно събрание е да проследим тези процедури да стигнат докрай и модерната техника, оборудване, пожарни, да бъдат осигурени, каза Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 19.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още