IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Притокът на капитали към нововъзникващите пазари се възстановява до нивата от 2018 г., според МВФ

Реалният ефективен обменен курс на щатския долар е бил надценен спрямо БВП на САЩ средно с 5,8% през 2023 г., сочат данните на Фонда

21:39 | 12.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международният валутен фонд заяви в петък, че брутният приток на капитали към развиващите се пазари, с изключение на Китай, през миналата година е нараснал до 110 млрд. долара, или 0,6% от икономическото им производство. Това е най-високо ниво от 2018 г., предава Ройтерс.

Констатациите, част от секторния доклад на МВФ за валутите, капиталовите потоци и финансовите дисбаланси, показват известна устойчивост сред нововъзникващите пазари въпреки все още високите лихви в САЩ.

В доклада на МВФ се казва, че нововъзникващите пазари отбелязват спад в по-нестабилните нетни притоци на портфейли, но нетните притоци на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) са се стабилизирали. „Това отчасти се дължи на по-силния фундамент“, казват от МВФ в публикация.

„Наистина много държави сега се възползват от по-стабилни рамки на фискалната, паричната и финансовата политика, както и от по-ефективно прилагане на политики и инструменти“, казват от Фонда.

В същото време в доклада се казва, че Китай е отбелязал нетни изходящи капиталови потоци през периода 2022-2023 г., включително нетни отрицателни притоци на преки чуждестранни инвестиции.

„Част от това може да отразява многонационалните фирми, репатриращи печалби, както и променящите се очаквания за китайския растеж и геоикономическата фрагментация“, казва МВФ.

Като цяло глобалните брутни капиталови потоци са намалели до 4,4% от глобалния брутен вътрешен продукт (БВП), или 4,2 трлн. долара, през периода 2022-2023 г. от 5,8% от глобалния БВП, или 4,5 трлн. долара, през 2017-2019 г.

Според Фонда това намаление отразява намаляването на капиталовите потоци заради покупката на по-малко местни активи от чужденци и на местни жители в чужбина.

САЩ обаче се облагодетелстват от промените, като представляват 41% от глобалните брутни входящи потоци през периода 2022-2023 г., което почти удвоява дела спрямо 2017-2019 г. Делът на САЩ в глобалните брутни изходящи потоци също се увеличава - до 21% от 14% за същия период от време.

Това може да отразява увеличената финансова фрагментация, но също така и отмяната на някои данъчни и регулаторни стратегии от големи мултинационални корпорации.

В доклада се изчислява още, че реалният ефективен обменен курс на щатския долар е бил надценен спрямо БВП на САЩ средно с 5,8% през 2023 г. Еврото е било подценено с 1,7%, йената е била надценена с 1,7%, а юанът е бил надценен с 0,7% , сочат данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 12.07.24 г.
Най-четени новини
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още