IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Възраждане“ с нов опит за референдум за еврото, този път – с подкрепата на ИТН

ИТН не са против еврото, но искат решението да мине през референдум, стана ясно от думите на Тошко Йорданов

15:03 | 10.07.24 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Година след като Народното събрание отхвърли искането на „Възраждане“ за провеждане на референдум левът да се запази като единствена официална валута в България в следващите 20 години, партията прави нов опит да предизвика национално допитване, този път – с подкрепата на „Има такъв народ“, дадена по „морални причини“.

Предложението е внесено от двете формации в деловодството на Народното събрание.

Въпросът на референдума ще бъде: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 г.?"

„Ако референдумът се състои, ще агитираме против въпроса на „Възраждане“, но решението трябва да е в българските граждани, а не на една група политици, които са си въобразили, че могат да решават от името на всички“, заяви Тошко Йорданов от ИТН, цитиран от БТА. 

Според Йорданов България трябва да влезе в еврозоната, когато е готова. „Подкрепяме референдума на „Възраждане“ по изключително морални причини, защото те положиха усилия и събраха необходимия брой подписи да има референдум. Предишното Народно събрание наруши Конституцията и собствения си закон за референдумите и изхвърли в кошчето волята на 604 хил. българи“, каза той, въпреки че ГРАО установи над 20% от внесените през 2023 г. подписи като невалидни. 

„Това е инициатива, която парламентът преди няколко месеца отхвърли, решението на Конституционния съд впоследствие не определи въпроса като противоконституционен. Точно затова ние го внасяме отново“, каза депутатът от „Възраждане“ Цончо Ганев. 

Предложението за провеждане на референдум беше отхвърлено от депутатите в 49-ото Народно събрание с мотив, че противоречи на международните договори и е в разрез с въведения в България валутен борд. „Възраждане“ сезираха Конституционния съд за решението, а през февруари съдиите отклониха искането да се произнесат относно това дали въпросът, зададен в референдума, е конституционосъобразен, но потвърдиха законността на решението на Народното събрание да отхвърли провеждането му.

По думи на бившия финансов министър Асен Василев страната губи по близо 1 млрд. евро от трансакционни разходи заради неприемането в еврозоната, а според гуверньора на БНБ Димитър Радев загубите за страната се изчисляват не в милиони, а в милиарди

Основната теза на „Възраждане“ е, че ако приеме еврото, България ще загуби правото сама да определя паричната си политика и целия си „монетарен суверенитет“. От 1997 г. обаче в страната действа валутен борд, което означава, че официалният валутен курс на лева е фиксиран първо към германската марка, а по-късно към еврото при 1,95583 лева за 1 евро.

По време на посещението си в България наскоро председателят на Еврогрупата Паскал Донахю коментира, че с приемането на еврото, България ще започне да участва във взимането на решения във валутния съюз, а не единствено да приема решенията, взети за еврото, към което левът така или иначе е обвързан чрез валутния борд.

В края на юни излязоха конвергентните доклади на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на Европейката комисия (ЕК), според които България изпълнява всички критерии за присъединяване към еврозоната освен инфлационния. С оглед на очакването инфлацията да спадне до необходимото равнище към края на годината, властите декларираха намерението си да изискат извънреден доклад, който да прецени готовността на страната да приеме еврото по-късно от първоначално целения срок – 1 януари 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 10.07.24 г.
Най-четени новини
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още