IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания може да се нуждае от 57 млрд. паунда за развитие на зелени индустрии

Лейбъристите вече са заделили 7,3 млрд. паунда публични средства за инвестиране във Фонд за благосъстояние, но ще трябват още средства, изтъква работна група

22:21 | 09.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сградата на британския парламент в Лондон. Снимка: Bloomberg L.P.
Сградата на британския парламент в Лондон. Снимка: Bloomberg L.P.

Великобритания вероятно ще се нуждае от до 57 млрд. паунда (73 млрд. долара) допълнителни инвестиции до 2030 г., за да развие ключови индустрии, които новото лейбъристко правителство смята, че ще помогнат на страната да подкрепи растежа на работните места в зелените отрасли и да ограничи въглеродните емисии, пише Bloomberg.

Лейбъристката партия вече е заделила 7,3 млрд. паунда публични средства за инвестиране в национален Фонд за благосъстояние, който ще инвестира в индустрии като пристанища, екологичен водород и гигафабрики, които могат да произвеждат електрически превозни средства и батерии, става ясно от доклад на работна група, която ще съветва новото правителство на премиера Киър Стармър относно фонда.

Но дори след като се отчетат съществуващите частни капиталови потоци, все още има недостиг на финансиране от 35,9 млрд. паунда до 56,9 млрд. паунда до 2030 г., констатира докладът.

„Предизвикателството е ясно“, изтъква работната група, която се ръководи от главния изпълнителен директор на Института за зелени финанси Риан-Мари Томас. „Дори когато е определена ясна политическа посока, предлагаща сигурността, от която се нуждаят инвеститорите, все още ще има проекти, които остават без финансиране, тъй като нивата на готовност към инвестиционен риск са над праговете на търговските инвеститори“, добавя Томас.

В продължение на години политиците спорят за предимствата на Обединеното кралство да създаде суверенен фонд, като представители на двете водещи партии предлагат различни идеи за това как да се структурира фондът. Главният изпълнителен директор на Barclays Plc К. С. Венкатакришнан и Марк Карни, бившият управител на Английската централна банка (АЦБ), също участват в работната група към Фонда за благосъстояние.

Работната група препоръча на инвестиционния фонд да може да използва широк набор от финансови инструменти, включително собствен капитал, преференциален дълг, гаранции и продукти за гарантиране на цените, за да изпълни мисията си. Той трябва изрично да бъде изключен от издаването на чисти безвъзмездни средства, тъй като е малко вероятно това да осигури очакваната възвръщаемост на инвестицията, подчертава работната група.

„Фондът ще промени начина, по който подхождаме към публичното, към частното споделяне на риска, предоставяйки на частните инвеститори необходимото доверие за финансиране на технологиите и инфраструктурата, необходими за стимулиране на растежа и създаване на нови работни места в Обединеното кралство“, изтъква Томас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 09.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още