IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ ще разгледа варианти за намаляване на санкциите за големите кредитополучатели

Някои държави изразиха опасения, че разходите стават необосновани

20:49 | 08.07.24 г.
Снимка: Samuel Corum/Bloomberg
Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) ще обсъди преразглеждане на таксите, които налага на най-големите си кредитополучатели, след като някои държави изразиха опасения, че разходите стават необосновани поради по-високите лихвени проценти, предава Bloomberg.

Съветът на МВФ, съставен от служител на ръководството и 24 членове, представляващи 190-те държави в базирания във Вашингтон кризисен кредитор, в понеделник ще обмисли варианти, които да позволят на държавите да се освободят от допълнителните такси, твърдят вътрешни източници. Таксите се прилагат за държави, които заемат повече от отпуснатия им дял или се нуждаят от повече време, за да изплатят заемите по програмите на МВФ.

От МВФ засега отказват коментар по темата.

През април кредиторът заяви, че Изпълнителният съвет ще започне да разглежда въпроса за допълнителните такси това лято, което "може да доведе до възможни промени" и ще вземе предвид последиците за кредитополучателите и управлението на риска на фонда. Промяната на политиката ще изисква 70% от гласовете на управителния съвет, за да бъде одобрена.

Очаква се днес да бъдат разгледани първоначалните съображения за преразглеждане на таксите и тази седмица не се очаква окончателно решение.

Базираният във Вашингтон фонд събира таксите от години като начин да възпре най-големите си кредитополучатели да станат прекалено зависими от кризисния кредитор. Според данни на Центъра за икономически и политически изследвания таксите са напълнили хазната на фонда, но са довели и до допълнителни разходи в размер на милиарди долари за държавите, които вече са в затруднено положение.

По-високите световни лихвени проценти, особено на Федералния резерв в САЩ и Европейската централна банка, означават, че общият лихвен процент по някои заеми от МВФ вече е по-висок от 8%. Това е два пъти повече от нивото преди пандемията от Covid-19. Тежестта се поема основно от няколко държави, сред които Аржентина, Египет и Украйна, като достига 6 млрд. долара.

Фондът начислява лихва от 200 базисни пункта, или 2 процентни пункта, върху неизплатените заеми над 187,5% от нормалния достъп на дадена държава - известен като "квота" - до финансиране от МВФ. Според уебсайта на МВФ тази ставка нараства до 300 базисни пункта, ако след три години заемът остане над този процент. Това е в допълнение към основния лихвен процент, който в момента възлиза на около 500 базисни пункта.

Заседанието на Международния валутен фонд се провежда две седмици преди Бразилия да бъде домакин на срещите на министрите на финансите и централните банкери от Г-20 в Рио де Жанейро. Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, който тази година е домакин на форума, обеща да превърне таксите в основна тема на фона на призивите си за реформиране на международната финансова система.

МВФ заяви, че таксите са необходима част от неговия финансов модел, чиято цел е да възпрепятства вземането на твърде големи заеми или твърде дългото им изплащане. Кредитополучателите и техните поддръжници твърдят, че допълнителните такси изчерпват ресурсите, необходими за стоки от първа необходимост, като храна и здравеопазване, и са все по-рестриктивни предвид по-бързата инфлация и по-високите лихвени проценти.

САЩ, които са най-големият акционер в МВФ, вече изразиха готовност да преразгледат таксите.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън вероятно ще бъде попитана за намаляването на допълнителните такси във вторник, когато ще даде разяснения за състоянието на международната финансова система по време на изслушване в комисия на Камарата на представителите. Няколко демократи от комисията, сред които Джойс Бийти, Аяна Пресли и Рашида Тлаиб, се присъединиха към представителя Хесус „Чуи“ Гарсия по-рано тази година, внасяйки законопроект за подкрепа на Вашингтон за преразглеждане на намаляването на таксите, както и за пауза по време на преразглеждането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 08.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още