IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна влиза във война... със западните облигационери

Киев търси начин да постигне сделка с притежателите на облигации, за да фокусира повече средства в отблъскването на Русия

16:55 | 08.07.24 г. 1
Украинският президент Володимир Зеленски. Снимка: Bloomberg L.P.
Украинският президент Володимир Зеленски. Снимка: Bloomberg L.P.

Украйна дължи общо 20 млрд. долара на международни притежатели на облигации, става ясно от актуални правителствени данни. След като се включат неуредените лихви, общата сума скача до близо 24 млрд. долара, изчислява JPMorgan.

Дискусиите се наблюдават от някои от най-опитните преговарящи по държавния дълг, които Западът може да предложи. Марченко и колегите му от финансовото министерство са съветвани от екип от офиса на банкерската династия Ротшилд в Париж. Експертите участват и в опитите за преструктуриране на офшорния дълг на Шри Ланка в размер на 12 млрд. долара, докато страната се бори с най-тежката икономическа криза от обявяването на независимостта си от Великобритания през 1948 г. Те също помогнаха на Украйна да се справи с текущия двугодишен застой по изплащането на облигации, чийто падеж изтича този месец.

Кредиторите са привлекли опитни банкери от PJT Partners, фирма, която украинското правителство също познава добре след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

„Знам, че искаме от частните кредитори значителни усилия от тяхна страна, но без преструктуриране Украйна няма да може да финансира достатъчно нашата отбрана и да започне нашата смела програма за възстановяване и реконструкция – която знаем, че е споделена обща цел за нашите партньори от публичния и частния сектор по целия свят“, подчертава Марченко.

В опит да засили натиска върху кредиторите да приемат плана му, финансовото министерство в Киев посочва, че има подкрепата както на МВФ, така и на двустранните кредитори на страната, които включват САЩ и т.нар. Парижки клуб, междуправителствена организация за кредитиране на държавно ниво.

Министерството добавя, че официалните кредитори са споделели на облигационерите, че трябва да получат само „символични“ плащания до 2027 г.

Това обаче е много далеч от очакванията на инвеститорите. Източник, участващ в преговорите, разкрива, че е имало остра реакция относно сделката, която Киев е предложил, като се има предвид, че кредиторите не са получили нито едно плащане през последните две години. Облигационерите предупреждават, че това „значително надвишава пазарните очаквания“ и „би рискувало да нанесе значителни щети на бъдещата инвеститорска база на Украйна“.

Тяхното насрещно предложение включва отстъпка от 22 процента, но правителството в Киев казва, че това е несъвместимо с целите за намаляване на дълга, които МВФ е поставил като едно от няколкото условия за изплащане от програма за 16 млрд. долара. Представител на Киев каза, че е "шокиращо", че кредиторите не са взели предвид исканията на МВФ.

Руската инвазия съкруши икономиката на Украйна. Графика: МВФ Руската инвазия съкруши икономиката на Украйна. Графика: МВФ

Без преструктуриране Украйна ще трябва да изплати 13,4 млрд. долара на притежателите на облигации през следващите четири години.

„Като се има предвид, че в момента Украйна финансира всички граждански разходи на държавния бюджет с чуждестранна помощ, би било неразумно да се очаква Украйна да изразходва изключително ограничени ресурси за изплащане на тези дългове“, казва Максим Самойлюк, икономист в Украинския център за икономическа стратегия.

Все пак двете страни продължават да се надяват, че разликата може да бъде преодоляна, преди продължаващия период на замразяване на изплащането на дълга да изтече през следващите седмици.

Украйна се надява да спечели облигационерите със сделка, която ѝ дава глътка въздух, докато войната все още бушува, заменяйки съществуващите заеми с поредица от нови облигации, за които ще плаща условна лихва от 1% за първите 18 месеца, след което лихвеният процент ще нарасне прогресивно до 6%

Като ехо от сделката от 2015 г., Украйна също така предлага гаранции, че ще изплати повече, ако страната надмине целите за данъчни приходи през следващите две години. Това би могло да намали загубите, които притежателите на облигации търпят до около 25 процента с течение на времето.

„Това е малко като бартер на марокански базар“, казва един опитен експерт с фокус върху дълговия пазар. „В крайна сметка се срещате някъде по средата“.

През 2016 г., когато икономиката на Украйна се разклащаше от вторичните трусове, PJT убеди група от големи чуждестранни инвеститори в облигации да приемат намаление на заемите си с 20% чрез включване на нещо, наречено „инструмент за възстановяване на стойността“.

Десетилетие по-късно това споразумение се използва като база за настоящите дискусии.

Киев настоява облигационерите да поемат резки удари от до 60 процента по заемите си в ход, който ще намали дълговете му с до 12 млрд. долара. Правителството казва, че значителното облекчаване на дълга е от съществено значение в опитите му да победи Кремъл и да възстанови Украйна след края на войната. Една щедра сделка също така няма да бъде само в неин собствен интерес, но и в интерес на по-широкия Запад, твърди Киев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 08.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 2 часа
Га ядуа кифтета ни риваа. И двете страни: древни шумери и облигационери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още