IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия планира да върне данъчните облекчения за чужденци

Този път обаче от мерките няма да могат да се възползват богатите пенсионери емигранти

10:08 | 04.07.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Новото дясноцентристко правителство на Португалия планира да въведе отново противоречиви данъчни облекчения, които привлякоха вълна от чужденци към страната, но ще гарантира, че богатите пенсионери емигранти няма да могат да се възползват от привилегията, съобщава Financial Times.

Финансовият министър на Португалия Жоаким Миранда Сарменто казва за FT, че правителството ще представи плана в четвъртък, за да „привлече някои хора“ към страната, като част от пакет мерки, целящи да стимулират растежа.

Данъчните облекчения бяха въведени пред 2009 г., за да помогнат на Португалия да се възстанови от финансовата криза, но бяха премахнати миналата година от предишното социалистическо правителство. То ги нарече „фискална несправедливост“, обвинявайки ги, че са довели до ръст на цените на жилищата в една от икономиките на еврозоната с най-ниски доходи.

Миранда Сарменто, който е част от крехко правителство без парламентарно мнозинство, казва, че нововъведеният режим ще включва същия плосък данък върху доходите от 20%, но ще покрива само „заплати и професионални доходи“.

„Той ще изключва дивиденти, капиталови печалби и пенсии, което беше проблем между Португалия и страни като Финландия или Швеция“, добави той.

Скандинавските държави повдигнаха оплаквания, че данъчните облекчения привличат пенсионери, които спират да плащат данъци в собствените им страни. Първоначално Португалия освободи пенсиите от данък, но по-късно въведе фиксирана ставка от 10 % в отговор на критиките от членовете на ЕС.

Правителството на малцинството на премиера Луис Монтенегро ще се нуждае от одобрението на враждебно настроените законодатели за специалния данъчен режим. Той ще се нуждае от подкрепата на Социалистическата партия или крайнодясната Chega, като и двете не харесват данъчните облекчения.

Миранда Сарменто казва, че инициативата е от решаващо значение за привличането на висококвалифицирани чуждестранни работници, които биха помогнали за стимулиране на растежа, добавяйки, че е уверен, че опозиционните партии ще подкрепят този ход или ще го оставят да премине, като се въздържат.

Големите португалски компании вероятно ще приветстват връщането на ставката от 20%. Те казват, че се затрудняват да привлекат чуждестранни инженери, изследователи и мениджъри, готови да платят 48-процентната най-висока пределна данъчна ставка на Португалия, която се налага върху частта от доходите над прага от 81 199 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 04.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още