IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото министерство очаква дефицит от 0,6 млрд. лв. през юни

За сравнение салдото по КФП към полугодието на 2023 г. беше близко до балансирано – излишък от 0,1% от БВП

20:25 | 01.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към края на юни се очаква да бъде с дефицит в размер на 600 млн. лв. (0,3 процента от прогнозния БВП), съобщиха от Министерството на финансите. За сравнение салдото по КФП към полугодието на 2023 г. беше близко до балансирано (излишък в размер на 0,1 процента от БВП).

За разлика от предходната година, когато в държавния бюджет през юни постъпиха приходи от дивидент за държавата от държавни предприятия в размер на около 0,4 млрд. лв., през настоящата година приходите от дивиденти са незначителни по размер. От друга страна, през месец юни в изпълнение на ратифицирания от Народното събрание Международен договор (LOA) BU-B-UCP "Придобиване на бойни машини Страйкър", Министерството на отбраната извърши разходи в общ размер на около 0,6 млрд. лева.

Приходите, помощите и даренията по КФП към юни 2024 г. се очаква да бъдат в размер на 34,5 млрд. лв., което е 45,8 % от годишните разчети. Съпоставени със същия период на предходната година постъпленията нарастват с 3,1 млрд. лв. (9,8 на сто), като принос за това имат данъчните приходи, които нарастват в номинално изражение с 2,6 млрд. лв. (10,6 на сто) и постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по програмите и фондовете на ЕС), които нарастват с 0,8 млрд. лева. В сравнение с предходната година неданъчните приходи намаляват с 0,3 млрд. лв. (5,5 на сто) основно поради спад при постъпленията от продажба на квоти за емисии на парникови газове по бюджета на ФСЕС и приходи от дивидент за държавата от държавни предприятия.

Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към юни 2024 г. възлизат на 35,1 млрд. лв. , което е 43,0 % от годишните разчети. На съпоставима база спрямо предходната година се отчита нарастване, основно при социалните разходи, вследствие на изплатените по-високи пенсии, след влязлото в сила увеличение от юли 2023 г., както и при разходите за персонал, след увеличението на възнагражденията на педагогическия персонал и при някои други администрации със ЗДБРБ за 2023 г. и ЗДБРБ за 2024 г. и други. 

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена  към 30.06.2024 г. от централния бюджет, възлиза на 0,7 млрд. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още