IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ: Изборите във Франция са заплаха за глобалната финансова стабилност

Ако инвеститорите в облигации загърбят страна като Франция, това ще се усети на по-широките финансови пазари и ще повиши лихвите, според институцията

17:30 | 27.06.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Жордан Бардела и Марин льо Пен (в гръб) по време на пресконференция на "Национален сбор". Снимка: Bloomberg L.P.
Жордан Бардела и Марин льо Пен (в гръб) по време на пресконференция на "Национален сбор". Снимка: Bloomberg L.P.

Предстоящите парламентарни избори във Франция представляват заплаха за глобалната финансова стабилност и британската икономика, предупреждава Английската централна банка, цитирана от Telegraph.

Представители на финансовия регулатор предупреждава за потенциални сътресения на пазара, след като президентът на Франция Еманюел Макрон свика предсрочен парламентарен, който може да осигури мнозинство на антимиграционната партия на Марин льо Пен „Национален сбор“.

Льо Пен подкрепя увеличаването на заемите, което означава, че победата би рискувала да повиши и без това вече високите нива на дълг на Франция.

Докладът на АЦБ се фокусира върху най-мрачните сценарии, като пазарите могат да не реагират толкова бурно, колкото се опасяват някои анализатори. Представители на АЦБ не споменават директно Льо Пен и подчертават, че има рискове в по-голямата част от света в годината на редица парламентарни и президентски избори в големи икономики.

„Нивата на публичния дълг спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) се увеличиха в редица големи икономики, което може да има последици за финансовата стабилност на Обединеното кралство“, изтъкват централните банкери.

Ако инвеститорите в облигации загърбят страна като Франция, това ще се усети на по-широките финансови пазари, като ще доведе до повишаване на разходите по заемите.

В своя доклад за финансовата стабилност през юни АЦБ казва: „Високите нива на публичен дълг в големите икономики могат да имат последствия за финансовата стабилност на Обединеното кралство и да взаимодействат с други рискове“.

Според институцията влошаването на пазарните възприятия относно пътя на публичния дълг в световен мащаб може да доведе до пазарна волатилност и да взаимодейства с уязвимостите в пазарно базираните финанси, потенциално затягайки кредитните условия за домакинствата и бизнеса“.

Комисията по финансова политика на банката, ръководена от Андрю Бейли, изтъква най-вече Франция като източник на рискове.

Goldman Sachs очаква повишаване на френския дълг под управлението на Марин льо Пен. Графика: Goldman Goldman Sachs очаква повишаване на френския дълг под управлението на Марин льо Пен. Графика: Goldman

„Несигурността в политиката може да увеличи съществуващия натиск върху държавния дълг и да взаимодейства с натиска върху нивата на дълга на публичния сектор в големите икономики, геополитическите рискове и рисковете, свързани с глобалната фрагментация“, посочва още АЦБ. „Тези фактори и потенциалното им взаимодействие правят икономическите перспективи по-малко сигурни и могат да доведат до нестабилност на пазара, включително на пазарите на държавен дълг, както вече беше наблюдавано в отговор на неочакваните новини за френските парламентарни избори през лятото“, пише в доклада на централната банка.

Банката казва, че финансовата система на Великобритания изглежда добре подготвена да се справи с всякакви шокове, но предупреждава, че има нарастващи рискове в други части на финансовата система. Това включва фондовите пазари в САЩ, където цените достигнаха последните си нива точно преди спукването на дотком балона, и индустрията за частни капиталови инвестиции, която е все по-важен източник на финансиране за британския бизнес. И двете могат да бъдат силно засегнати от шок на финансовите пазари.

Подкрепените с частен капитал компании представляват 10 процента от цялата заетост в Обединеното кралство – повече от 2 милиона души – като стойността на индустрията е нараснала от 2 трлн. долара управлявани активи до 8 трлн. долара през последното десетилетие.

Банката казва, че въпреки този растеж, финансите на сектора често изглеждат непрозрачни с множество нива на дълг, което прави индустрията и бизнеса, който управлява, уязвими към по-високи разходи по заеми.

Притеснения има и за жилищния пазар. Около 3 милиона британски домакинства все още имат ипотеки с лихва под 3 процента, много от тях фиксирани преди лихвените проценти да скочат. Почти всички от тях ще преминат към по-високи лихви до края на 2026 г., като могат да очакват да плащат допълнителни 180 паунда на месец.

Въпреки това, тъй като се очаква АЦБ да започне да намалява лихвените проценти през следващите месеци, 18-те процента кредитополучатели със заеми с плаваща лихва ще започнат да усещат ползите. Представителите на АЦБ очакват лихвите на около 1,5 милиона такива домакинства да се понижат още тази година, като броят ще достигне почти два милиона до края на 2026 г.

Тежестта на лихвите по дълга нараства, но е доста под нивата, наблюдавани при предходни кризи.

Междувременно малко над 1% от всички собственици с ипотеки се сблъскват с просрочия и числото се очаква да се увеличи още повече. Но това все още е под миналите върхове от 4% през 90-те години на миналия век и 2,4% през финансовата криза.

Повече домакинства ще изостат с вноските по ипотечните кредити във Великобритания. Графика: UK FINANCE Повече домакинства ще изостат с вноските по ипотечните кредити във Великобритания. Графика: UK FINANCE

Повечето от тези просрочени ипотеки са били отпуснати преди финансовата криза, след която са въведени правила за допълнителна достъпност.

Въпреки че ипотечните кредитополучатели изглеждат устойчиви на по-високи разходи по заеми, по-бедните домакинства все още изпитват финансови затруднения. „Буферите за спестявания за наемателите и домакинствата с ниски доходи бяха допълнително подкопани“, изтъква АЦБ, като проучванията показват, че спестяванията ще намалеят допълнително през годината.

Около един на всеки шестима наематели изостава с месечните си плащания, като средните наеми са се повишили с почти 9% през последната година, според данните на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 27.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 дни
До: Tikva007, квооо? :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
Tikva007
преди 2 дни
Ташка и Бомбашка залагат на устойчивост и постигнатият в Европа устойчив ESG-иддиоттизъм. Самите те са негов демо-продукт. Само Сашка някъде се губи, за да е класическа картинката - Трите устойчиви ESG-smradli.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 13
khao
преди 2 дни
До: zelka007 същото важи и за щатите... ако Китеника спечели, помоща няма да спре... даже ще се засили!... Но нека не отнемаме мечтите на ваааатенките! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 19
zelka007
преди 2 дни
не мисля , че ще има някаква драстична смяна на политическият и финансов курс на Франция ... колкото и да се метка полезната форумна ватта на кълбета ... това , което Макрон започна ще продължи , бъдещият вероятен финансов министър от крайно десният фронт на льо пен - Жан-Филип Танги го потвърди ... :))) ... и понеже няма да имат мнозинство за самостоятелно правителство , ще трябва да се коалират ... та , приказките преди избори са едно , а реалността след тех е друго нещо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още