IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шоковата терапия на Хавиер Милей тласка Аржентина към рецесия

Все пак икономистите очакват постепенно възстановяване на икономиката до края на годината

16:46 | 25.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Аржентина изпадна в рецесия през първото тримесечие на годината на фона на стремежа на президента Хавиер Милей да преобрази икономиката, пише Telegraph.

Драстичните съкращения на публичните разходи доведоха до спад на брутния вътрешен продукт (БВП) на Аржентина с 2,6% от януари до март, след спад от 2,5% през последните три месеца на 2023 г.

Това представлява две последователни тримесечия на отрицателен растеж, което отговаря на официалното определение за рецесия.

Откакто беше избран за президент миналата година, Милей се опита радикално да прекрои проблемната икономика на страната.

В резултат на многократните спасителни програми Аржентина е безспорно най-големият длъжник на Международния валутен фонд (МВФ), като същевременно страната е засегната от нажежена инфлация.

Първоначалният набор от шокови терапевтични мерки на Милей включваше девалвация на песото през декември, когато беше намалена официалната му стойност спрямо долара с 50%.

Милей също така призова за спиране на публичните инфраструктурни проекти и намаляване на размера на пенсиите и заплатите в публичния сектор, тъй като президентът се опитваше да стабилизира финансите на страната и да забави покачването на цените.

Годишната инфлация в Аржентина в момента е 276%, въпреки че месечният темп на растеж се забавя до 4,2% между април и май.

Това е петото поред месечно забавяне и е много под темпа на растеж от 25%, регистриран през декември.

Суровите мерки за икономии доведоха до повишаване на нивото на безработица в Аржентина от 5,7% през последното тримесечие на 2023 г. до 7,7% през първите месеци на тази година, най-високото равнище от 2021 г.

Потребителските разходи също са намалели с 6,7% за годината, докато инвестициите са се сринали с почти 25%.

Серхио Армела, икономист в Goldman Sachs, казва, че икономическите сътресения, причинени от мерките на Милей, са необходими, изразявайки надежда, че те ще стимулират по-силен растеж по-късно тази година.

„Голямата, но необходима обезценка на валутата, корекцията в посока нагоре на регулираните цени, както и последвалото ускорение на инфлацията, съчетано със значителната фискална корекция, представляват значителни пречки за растежа“, коментира Армела.

Поглеждайки напред през годината, когато се очаква инфлацията да се забави, положителният растеж на реалните заплати може да осигури известна подкрепа за потреблението и активността през втората половина на годината, смята Армела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 25.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още