IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Линднер: Германският кабинет има още работа преди приемането на бюджета за 2025 г.

Това е не само проектобюджет за следващата година, а и фундаментален обрат в германската икономика, изтъква финансовият министър

13:30 | 22.06.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германското правителство има още много работа по бюджета за следващата година, заяви федералният министър на финансите Кристиан Линднер, цитиран от Tagesschau.

Междувременно лявото крило на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) планира петиция срещу бюджетните съкращения. Според Линднер трипартийният кабинет, воден от канцлера Олаф Шолц (ГСДП), все още не се е приближила до пробив в дебата си за предстоящия бюджет. „Все още не сме достигнали зоната за кацане“, заяви той пред Neue Osnabrücker Zeitung.

За него това е „не само проектобюджет за следващата година, но и фундаментален обрат в нашата икономика“.

„Трябва да засилим желанието на работещите хора да работят и да насърчим поемането на предприемачески риск. В противен случай няма да се измъкнем от икономическите проблеми“, предупреди Линднер. Държавата трябва да стане по-способна да действа в основните си задачи. „Ограничението предлага възможност за по-интензивно справяне с наистина важните проекти в образованието, дигитализацията, инфраструктурата и сигурността“, добавя министърът.

Лидерът на ГСДП Саския Ескен, от друга страна, призова за „мащабни инвестиции“ и определи мерките за икономии на Линднер като „историческа грешка“.

Линднер отвърна: „Разширихме социалните помощи с 13 млрд. евро от 2022 г. насам. Не може да се говори за спестяване на социални въпроси - напротив“. При липсата на икономически растеж не може просто да се продължава курса както досега, заяви финансовият министър.

Лявото крило на ГСДП вижда нещата подобно на Ескен. Левите социалдемократи внесоха петиция за членство в изпълнителния комитет на партията, която се противопоставя на съкращенията в социалния сектор, наред с други неща, в текущите преговори за федералния бюджет за 2025 г.

За областите на социалните въпроси, здравеопазването, младежта, семейството, образованието, демокрацията и сътрудничеството за развитие документът изисква: „Подходите на отделите на съответните министерства не трябва да бъдат съкращавани в сравнение с бюджета от предходната година. Вместо това имаме нужда от растеж в тези области, както и значително повече инвестиции в достъпни жилища, устойчива инфраструктура, силни общности и амбициозна защита на климата". Оправданието е, че бюджетът за строги икономии би означавал „призрачна разходка от икономическа, екологична и демократична гледна точка“.

Ако успее, подобно искане на членовете може да ограничи пространството за маневриране на канцлера Олаф Шолц в преговорите с финансовия министър Линднер и вицеканцлера Роберт Хабек (Зелените).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 22.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
turquoise901
преди 4 дни
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още