IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рисковата премия по френските облигации спрямо германските е най-висока от 2012 г.

Засилват се опасенията, че промяната на политическото лидерство във Франция ще натовари допълнително и без това раздутите публични финанси на страната

22:09 | 21.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инвеститорите изискват най-голямата премия от повече от десетилетие, за да държат френски облигации в сравнение с по-сигурния германски дълг, съобщава Bloomberg.

Засилват се опасенията на пазарите, че партиите, които се очертава да спечелят предсрочните парламентарни избори във Франция, ще натоварят допълнително и без това раздутите публични финанси на страната, посочва агенцията.

Спредът между доходността по 10-годишните облигации на двете държави се повиши с три базисни пункта до 80 базисни пункта в петък. Това е най-голямата му стойност от 2012 г. насам, когато еврозоната беше в разгара на дълговата криза.

Някои инвеститори прогнозират, че спредът може да нарасне и над 100 пункта.

„Интензивността на ситуацията напомня на пазарите за нестабилността, наблюдавана по време на дълговата криза в еврозоната преди десетилетие“, посочват в бележка стратези от TD Securities. „Въпросът е доколко има риск това да зарази по-широките европейски държавни облигации и глобалните лихви“, допълва се в бележката.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Левият алианс на Франция разкри планове по-рано в петък планове за допълнителни годишни разходи в размер на 150 млрд. евро до 2027 г. Политиците потвърдиха и намеренията си да се откажат от пробизнес реформите на президента Еманюел Макрон.

Допълнителните разходи левите смятат да финансират с увеличаване на данъчното облагане, вкл. за мултинационалните компании и финансовите трансакции.

Френската бизнес общност разкритикува икономическите програми на Левия алианс, като изрази опасения относно плановете му за повишаване на минималната заплата, възстановяване на данъците върху богатството капитала и отказа на пенсионната реформа на Макрон.

В сряда Европейската комисия упрекна Франция, че поддържа бюджетен дефицит над лимита от 3%, установен за целия Европейски съюз (ЕС). Срещу страната е образувана т.нар. процедура за прекомерен дефицит, която изисква коригиращи действия и може да доведе до глоби за неспазването ѝ.

Крайнодясното Национално обединение на Марин льо Пен, което води в социологическите проучвания, се опита да смекчи предложенията на Левия алианс, след като се сблъска с някои обществени реакции. Тя посочи, че по-скъпите мерки ще бъдат отложени за неопределено време в зависимост от одита на публичните финанси.

Льо Пен не е предлагала прогнози за бюджета на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още