IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турският бюджетен баланс обръща курса с рекорден излишък през май

Той достига 219 млрд. лири – най-високата сума, откакто се води статистиката от 2006 г. насам

14:14 | 20.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турция отчете най-големия си месечен бюджетен излишък на фона на усилията на правителството да подобри състоянието на публичните финанси и да забави инфлацията.

Бюджетният баланс отбелязва излишък от 219 млрд. лири (6,7 млрд. долара) за май – най-високата сума, откакто се води статистиката от 2006 г. насам. Това е драстичен обрат спрямо петте поредни месеца на дефицит, показват данните на министерството на финансите, цитирани от Bloomberg.

Представянето на турския бюджетен баланс по месеци. Графика: tradingeconomics.com/ Представянето на турския бюджетен баланс по месеци. Графика: tradingeconomics.com/

Турското правителство предприе по-затегнати фискални политики, прилагайки мерки като ограничаване на разходите, въвеждане на минимален данък за бизнеса и др.

И макар последните данни да показват значително подобрение, то бюджетът на страната остава дълбоко на червено от началото на годината. Той е напът да отчете недостиг, който вероятно ще е сред най-големите по времето на 20-годишното управление на президента Реджеп Ердоган.

Недостигът за първите пет месеца е достигнала 472 млрд. лири, като според прогнозите на правителството дефицитът тази година ще стигне 2,7 трлн. лири, или 6,4% от брутния вътрешен продукт.

На този фон по-рано през деня стана ясно, че индексът на турското потребителско доверие е достигнал 78,3 пункта през юни, което е спад спрямо нивото от 80,5 пункта предходния месец. Това е най-ниското четене от декември 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 20.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още