IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще участва с 6,6 млн. долара във фонда на МВФ за борба с бедността

Участието във фонда е в изпълнение на поети от страната ангажименти, а средствата са предвидени в бюджета

16:55 | 19.06.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

България ще участва в Доверителния фонд на МВФ за намаляване на бедността и подкрепа на растежа със субсидия в размер на 5 млн. специални права на тираж (СПТ), които се равняват на 6,6 млн. долара (12 млн. лв.), съобщават от пресслужбата на правителството. На днешното си заседание Министерският съвет е одобрил проекта на писмо до управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) за заявяване на принос на страната в Доверителния фонд съгласно Решение № 677 от 29.09.2023 г. на МС.

Сумата е пропорционална на квотния дял на страната в общата цел за набиране на средства в размер на 2,3 млрд. СПТ. Необходимото финансиране е обезпечено в Закона за държавния бюджет на страната за 2024 г.

Участието във фонда е в изпълнение на поети от страната ангажименти като акционер в МВФ.

„По този начин ще бъде изпратен и положителен политически сигнал към международната общност за готовността на страната да сподели определени финансови отговорности по международни инициативи“, се посочва в съобщението от МС, в което се отчита ключовата роля на МВФ в подкрепа на уязвимите страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 19.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още