IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският дълг е напът да удари 56 трлн. долара до 2034 г.

Новите прогнози биват публикувани в момент, когато законодателите се подготвят за голяма битка около данъците и бюджета

06:48 | 19.06.24 г. 2
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com

Съединените щати са напът да добавят трилиони долари към националния си дълг през следващото десетилетие, заемайки пари по-бързо от очакваното по-рано, и то във време, когато предстоят големи законодателни битки около данъци и разходи, съобщава New York Times.

Бюджетната служба на Конгреса заяви във вторник, че държавният дълг на САЩ е напът да достигне 56 трлн. долара до 2034 г., тъй като нарастващите разходи и разходите за лихви изпреварват данъчните приходи. Нарастващите разходи за социално и медицинско осигуряване продължават да тежат върху финансите на страната, заедно с увеличаващите се лихви, които правят заемането на огромни суми пари по-скъпо за федералното правителство.

В резултат на това се очаква САЩ да продължат да имат големи бюджетни дефицити. Перспективите са бюджетният дефицит през 2024 г. да стигне 1,9 трлн. долара спрямо прогнозата по-рано тази година за 1,6 трлн. долара. През следващите 10 години се очаква годишният дефицит да набъбне до 2,9 трлн. долара до 2034 г. Като дял от икономиката дългът, държан от обществото през 2034 г., ще бъде 122% от БВП спрямо 99% през 2024 г.

Новите прогнози биват публикувани в момент, когато законодателите се подготвят за голяма битка около данъците и бюджета. Повечето данъчни облекчения на Тръмп от 2017 г. ще изтекат през 2025 г., принуждавайки законодателите да решат дали да ги подновят и, ако да, как да ги платят.

САЩ също така отново ще трябва да се справят със законовия таван на това колко могат да заемат. Миналата година Конгресът се съгласи да спре ограничаването на дълга и да позволи на федералното правителство да продължи да взема заеми до следващия януари.

Тези битки около данъците и разходите ще се водят в момент, когато фискалната ситуация на страната е все по-мрачна. Застаряващото население продължава да тежи върху американските пенсионни програми, които са изправени пред дългосрочни дефицити, а те в крайна сметка биха могли да доведат до по-ниски пенсионни и медицински помощи.

И демократите, и републиканците изразиха загриженост относно държавния дълг, след като инфлацията и лихвените проценти скочиха през последните няколко години, но разходите са трудни за ограничаване. Докладът на Бюджетната служба предполага, че данъчните облекчения от 2017 г. няма да бъдат удължени, но това е много малко вероятно. Президентът Байдън каза, че ще удължи някои от данъчните облекчения, включително тези за хората с ниски и средни доходи, а бившият президент Доналд Тръмп заяви, че ще удължи всички, ако спечели през ноември. Пълното удължаване на данъчните облекчения може да струва около 5 трлн. долара за 10 години.

По-големите прогнозирани дефицити до голяма степен се дължат на решението на администрацията на Байдън да анулира студентски дългове за над 100 млрд. долара, на цената на новите пакети за помощ за Украйна и Израел и на по-високите от очакваните разходи за здравната програма Medicaid.

Бюджетната служба каза още, че сделка между законодателите, за което републиканците настояваха, за възстановяване на 20 млрд. долара от данъчната служба ще намали приходите от корпоративни и индивидуални подоходни данъци с около 32 млрд. долара до 2034 г. Това предположение произтича от очакването, че парите от данъчната агенция ще бъдат използвани за справяне с данъчни измами, което ще доведе до повече федерални приходи.

Високите лихви също затрудняват САЩ да управляват дълговото си бреме. Бюджетната служба прогнозира, че годишните лихвени разходи ще нараснат до 1,7 трлн. долара през 2034 г. от 892 млрд. долара същата година.

„Вредните ефекти от по-високите лихви, които подхранват по-високите лихвени разходи върху огромното съществуващо дългово бреме, продължават и водят до допълнително взимане на заеми“, коментира Майкъл Питърсън, главен изпълнителен директор на Peter G. Peterson Foundation, която насърчава фискалните ограничения. „Това е определението за неустойчиво“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 19.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
willyt468
преди 4 седмици
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 4
Gna
преди 4 седмици
От икономика номер 1 до икономика зависеща изцяло от кредити-САЩ 2024. Наркотици, бездомници, хора работещи на по 2-3 места и т.н. Иначе в Китай били зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още