IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Следващият финансов министър ще разполага с повече средства в хазната

Според Петър Ганев новото правителство трябва да мисли за политики, които да не залагат огромни харчове

10:21 | 17.06.24 г.
Снимка: БГНЕС/Ралица Белчева
Снимка: БГНЕС/Ралица Белчева

Следващият финансов министър и кабинет ще разполагат с повече средства в хазната. Това каза пред БНР икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев.

По думите му следващото правителство ще трябва да мисли политики, които да не залагат огромни харчове.

Според него ще се работи в посока демография и политики за семейства с деца.

„Посоката очевидно ще е тази – политики за хора, а не за физически капитал, магистрали да кажем. Има го ресурса, въпросът е да се управлява умно“, каза той.

Петър Ганев коментира и ръста на заплатите и пенсиите.

„Мисленето „дай да държим ниски заплати, за да сме конкурентноспособни“ приключи. В момента трябва да сме конкурентоспособни заради други неща“, каза той.

Ганев обърна внимание и на темата с изпълнението на държавния бюджет до края на годината. Според него дефицит ще има и той е заложен. Голямата задача пред финансовия министър ще бъде да управлява правилно бюджета, така че годината да завърши с по-добри показатели от заложените.

По въпроса с Плана за възстановяване и устойчивост, икономистът посочи, че той е комбинация от реформи и политики и получаване на средства, но частта с реформите в дългосрочен план е по-важна.

„Дори да изчезне този план, а той след 2-3 години ще изчезне, ние трябва да продължим да следваме тази рамка“, каза Ганев.

В края на този месец очакваме редовния конвергентен доклад, който ще каже, че не сме готови за приемане в еврозоната заради инфлацията, каза още Ганев. Ако си представим критерия за инфлацията като корито, почти сме влезли в него, но трябва да останем там за дълъг период, отбеляза икономистът.

Ако няма правителство, което да води разговорите на високо ниво и последователна политика, много трудно може хаотично, със стъпки от днес за утре да се придвижим към еврозоната, посочи той.

Дали приемането в еврозоната бъде в средата на следващата година, или 1 януари 2026 г. – варианти има, допълни Ганев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 17.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още