IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само в България и Румъния от ЕС над 50% от дълга е в чужда валута

Цената на дълга се повишава в почти всички държави членки в периода между 2022 г. и 2023 г.,

18:20 | 14.06.24 г. 1
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Към края на 2023 г. почти целият държавен дълг на държавите от еврозоната (99,5%) е бил в евро. Това сочат данни на Евростат, публикувани в петък. Сходна е ситуацията и в Дания, Чехия и Швеция, които не са част от еврозоната, където над 90% от брутния им държавен дълг е в национална валута.

Основният дял от дълга в чуждестранна валута на всички държави от ЕС извън еврозоната в края на 2023 г. е деноминиран в евро. България и Румъния са единствените държави членки на ЕС, в които над 50% от държавния дълг е в чуждестранна валута – съответно 75% и 51%. Голям дял от държавния дълг на Унгария и Полша също е в чуждестранна валута – 30% и 24%.

Източник: Евростат Източник: Евростат

Цената на дълга (лихвите по задълженията) се повишава в почти всички държави членки в периода между 2022 г. и 2023 г., показват данните на Евростат. Изключение са Италия, Дания и Франция. Съотношението на натрупаните лихвени разходи като процент от средния дълг за годината се увеличава най-вече поради нови емисии.

Най-висока е цената на дълга на Унгария (6,8%), следвана от Полша и Румъния (4,5%). Най-ниска е в Люксембург (1,2%), Нидерландия и Германия (1,4% и за двете държави).

За България средната лихва е 2,4% през 2023 г. при 1,9% година по-рано. 

Преди ден стана ясно, че България ще поеме още 200 млн. лв. дълг чрез емисия тригодишни ДЦК

Източник: Евростат Източник: Евростат

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 14.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
bobopopov
преди 2 седмици
Повишава се,защото не мислите за ЕС и себе си,а помагат на ***,вместо на собствените си народи.И капана с еврото е за балъци.Продажни ***.Да живее БЪЛГАРИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още