IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия търси да запълни дупка от 11 млрд. евро с допълнителен бюджет за 2024 г.

Преговорите в рамките на управляващата коалиция продължават и не е взето окончателно решение за ревизирания финансов план за тази година

19:57 | 13.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Германският финансов министър Кристиан Линднер. Снимка: Bloomberg L.P.
Германският финансов министър Кристиан Линднер. Снимка: Bloomberg L.P.

Германското финансово министерство обмисля допълнителен бюджет за тази година с нови заеми за 11 млрд. евро, съобщава Bloomberg, цитирайки, запознати с дискусиите.

Преговорите в рамките на управляващата коалиция продължават и не е взето окончателно решение за ревизиран финансов план за 2024 г., който може да включва замразяване на разходите, добавят източниците, пожелали анонимност.

Министърът на финансите Кристиан Линднер потенциално би могъл да поеме повече федерален дълг, без да нарушава дълговата спирачка, заложена в конституцията на Германия, тъй като правилата предоставят известна свобода за маневриране във времена на икономическа слабост.

Очаква се нетният нов дълг да набъбне до около 40 млрд. евро тази година, което би представлявало спад от 70-те милиарда евро през 2023 г., докато най-голямата икономика в Европа се очаква да стагнира, след като се сви през 2023 г.

Говорител на финансовото министерство каза, че правителството наблюдава развитието на данъчните приходи и е готово да действа по всяко време, ако е необходимо.

Тромавата тройна коалиция на канцлера Олаф Шолц в момента води трудни преговори за бюджета за следващата година, който се надява да подпише на 3 юли.

Управляващите партии - социалдемократите на Шолц, Зелените и свободните демократи на Линднер - са притиснати да покажат, че все още могат да функционират след слабото представяне на изборите за Европейски парламент миналия уикенд.

Линднер настоява всичките му колеги в кабинета с изключение на министъра на отбраната Борис Писториус да затегнат коланите, игнорирайки призивите на коалиционните партньори, индустриалните групи и икономистите да демонстрират повече гъвкавост.

Анкета за германската телевизия ZDF, публикувана в четвъртък, показа рекордно ниво на недоволство от правителството. Сред 1334-те анкетирани избиратели, 71% казват, че не са доволни от представянето на коалицията, спрямо 63% през май.

В същото време две трети от респондентите смятат, че правителството ще остане на власт до следващите избори през есента на 2025 г. Само 30% очакват коалицията да се разпадне преди това.

Последните прогнози за данъчните приходи, публикувани през май, предвиждат федералните приходи да бъдат с 5,6 млрд. евро по-малко от очакваното през 2024 г. През петгодишния период до 2028 г. приходите ще бъдат средно с около 8 млрд. евро по-ниски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 13.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още