IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата пласира шестгодишни ДЦК за още 200 млн. лв.

Среднопретеглената годишна доходност за преотваряне на емисията е в размер на 3,54%, съобщи Министерството на финансите

18:58 | 10.06.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерството на финансите преотвори емисия шестгодишни ДЦК, която беше пусната в обращение на проведения на 13 май аукцион. Емисията е деноминирана в лева, с падеж 15 май 2030 г. и годишен лихвен купон от 3,25%. 

На проведения днес аукцион обемът на емисията в обращение беше увеличен с 200 млн. лв. и достигна 400 млн. лв. номинална стойност.

Среднопретеглената годишна доходност за преотваряне на емисията е в размер на 3,54%, съобщи Министерството на финансите.

Източник: БНБ Източник: БНБ

От ведомството съобщиха, че общият размер на подадените поръчки е възлязъл на 265,2 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1,33. Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 100 базисни точки.

От страна на участниците най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките – 70,2%, следвани от застрахователните дружества – 16,5%, пенсионните фондове с 10,0%, договорни и гаранционни фондове – 3,0%, инвестиционни посредници – 0,2%, и други инвеститори – 0,1%.

От централната банка посочиха, че в аукциона са участвали всичките осем първични дилъра на ДЦК. 

Министерството на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисията.

Investor.bg припомня, че предвиденият таван за нов дълг в бюджета е 11,7 млрд. лв., като реално необходимата сума вероятно ще достигне 9,5 млрд. лв., при условие че дефицитът не се окаже по-голям от заложените 5,8 млрд. лв.

Според индикативния календар на Министерството на финансите до края на юни БНБ трябва да проведе още един аукцион за тригодишни ДЦК за 200 млн. лева, а от юли до края на годината са планирани аукциони за 1,750 млрд. лева.

От началото на годината досега държавата набра общо 700 млн. лева, а до декември сумата, с която държавата покрива дефицита в бюджета, ще възлезе на 2,150 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 10.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още