IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия спечели близо 56 млрд. долара от петрол от началото на 2024 г.

Приходите от петрол в бюджета се увеличават със 73,5%, сочат данните на финансовото министерство

16:00 | 10.06.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Приходите в руския бюджет от търговия с петрол и природен газ се увеличават със 73,5% на годишна база до 4,95 трилиона рубли (над 55,7 млрд. долара) в периода януари - май 2024 година, съобщават от Министерството на финансите на Русия. Причината за това съществено подобрение е по-високата цена на руския петрол в този период.

В първите месеци на 2023 година санкциите срещу руския петрол все още работеха и таванът от 60 долара за барел се спазваше. Тогава приходите от петрол се свиха с 50% до 2,85 трилиона рубли. След това обаче Русия намери начин да заобикаля мерките, основно купувайки своя флотилия от стари танкери и отказ от услугите на западни компании, свързани с превоза (застраховки и т.н.).

Министерството на финансите спря да публикува справката за цените, на които се търгува руският петрол, но данните за май 2023 година бяха, че доставките на сорта "Уралс" се извършват при 53 долара за барел. Днес цената на европейския Брент, който е референтен за повечето договори за доставки, вече е около 80 долара за барел.

Несвързаните с петрола приходи в руския бюджет се увеличават с 34% до 9,34 трилиона рубли, сочат още данните на финансовото министерство. Основната причина са увеличените данъчни приходи (с малко над 19% на годишна база).

Въпреки това повишение бюджетът на Русия все още е на дефицит, макар и да го свива с 2 трилиона рубли спрямо началото на миналата година. В първото петмесечие дефицитът е 0,5% от брутния вътрешен продукт (БВП), или 983 млрд. рубли.

Разходите в бюджета достигат 15,2 трилиона рубли

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 10.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ambercorina
преди 1 месец
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
Иво Орозов
преди 1 месец
Изключително некомпетентно или манипулативно заглавие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
evlogi
преди 1 месец
А голямата петорка (Microsoft, Apple, Nvidia, Alphabet и Amazon) имат комбинирана нетна печалба след данъци 94,549 млрд $ за първото тримесечие на 2024г. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още