IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският финансов министър обеща данъчни облекчения за 23 млрд. евро

Предложението на Кристиан Линднер включва увеличаване на необлагаемата надбавка за лица с ниски доходи, за да се компенсира ефектът от инфлацията

19:58 | 05.06.24 г.
Германският финансов министър Кристиан Линднер. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg
Германският финансов министър Кристиан Линднер. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Германският министър на финансите Кристиан Линднер обяви планове за осигуряване на данъчни облекчения за 23 млрд. евро за домакинствата до 2026 г., въпреки че продължава да спори с коалиционните си партньори относно това как да запуши дупка в бюджета за следващата година, предава Bloomberg.

Предложението включва увеличаване на необлагаемата надбавка за лица с ниски доходи, за да се компенсира ефектът от инфлацията, тъй като работниците са тласкани към по-високи групи на данъчно облагане съгласно прогресивната данъчна система на страната.

Планът на министъра на финансите, който е част от партията "Свободни демократи", да се откаже от приходи за милиарди евро излиза в разгара на трудните преговори за бюджета с останалите партньори в коалиционното правителство, водено от канцлера Олаф Шолц. Бюджетният дефицит за 2025 г. се оценява на около 20 млрд. евро.

Линднер наложи строги икономии на всички министерства с изключение на отбраната и се противопоставя на натиска от страна на Шолц и министъра на икономиката Роберт Хабек да спре конституционното ограничение на дълга на страната, за да позволи разходите за предоставяне на военна подкрепа за Украйна срещу Русия.

Катарина Бек, експерт по финансова политика към партията на Зелените, изрази скептицизъм относно плановете на Линднер предвид бюджетния дефицит през следващата година, който тя определя на 25 млрд. евро.

„В този контекст въвеждането на общи данъчни облекчения в размер на милиарди евро не може да се приема сериозно“, изтъква тя, цитирана от вестник Welt.

По-рано тази година Линднер заяви, че страната му се нуждае от икономически обрат, за да подсигури геополитическата си позиция.

Германската икономика е била най-слабата сред големите си събратя в еврозоната миналата година на фона на високите цени за енергоносители, несигурните поръчки и рекордните лихвени проценти.

В последната си прогноза за световната икономика Международният валутен фонд (МВФ) сви очакванията си за германския брутен вътрешен продукт с 0,3 пр. п., очаквайки растеж от 0,2% тази година и 1,3% през 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 05.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още