IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата поиска още 200 млн. лева дълг

До декември сумата, с която държавата покрива дефицита в бюджета от продажба на ДЦК, ще възлезе на 2,150 млрд. лева

19:51 | 03.06.24 г. 7
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българската народна банка ще проведе на 10 юни аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации със срочност шест години (2191-дневни) от отворен тип с фиксиран лихвен процент от емисия с падеж 15 май 2030 г. Министерството на финансите преотваря емисията и предлага за продажба ДЦК за 200 млн. лева при 3,25% годишен лихвен процент, съобщи централната банка.

Източник: БНБ Източник: БНБ

В средата на май успешно бяха пласирани ДЦК за 200 млн. лв. съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна доходност в размер на 3,35%.

Това е четвъртият за тази година аукцион, след като финансовото ведомство възобнови емисионната си активност на вътрешния пазар след повече от едногодишно отсъствие.

По решение на Министерството на финансите първичните дилъри могат да участват в аукциона и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава членка или в трета страна.

Съотношението на ДЦК, предлагани със състезателни и несъстезателни поръчки, е 50 към 50 от общото предложено количество.

Участниците в аукциона трябва да имат предвид, че Министерството на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисия BG 20 400 24 213 от 15 май 2024 г.

Финансовото ведомство си запазва правото да отхвърля всички, респективно да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното.

Investor.bg припомня, че предвиденият таван за нов дълг в бюджета е 11,7 млрд. лв., като реално необходимата сума вероятно ще достигне 9,5 млрд. лв., при условие че дефицитът не се окаже по-голям от заложените 5,8 млрд. лв.

Според индикативния календар на Министерството на финансите до края на месеца БНБ трябва да проведе още един аукцион за тригодишни ДЦК за 200 млн. лева, а от юли до края на годината са планирани аукциони за 1,750 млрд. лева.

От началото на годината досега държавата набра общо 700 млн. лева, а до декември сумата, с която държавата покрива дефицита в бюджета, ще възлезе на 2,150 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 03.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
gueneverepurple
преди 1 месец
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
тошко
преди 1 месец
До: Мега куххия , Хайде за доброутро , един твой цитат "цял ден им го лапнеш чак до топппките, нещо липса на сол ли имаш... или просто ти харесва?" че да ни върви кухота:):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 12
khao
преди 1 месец
До: baba_meca това че са те промили с опорки, не значи че има нещо верно в казаното от теб... все още сме руски васали, но с надежда за промяна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 12
baba_meca
преди 1 месец
До: khaoПоследните 35 години сме под американски ботуш, з преди това бяхме под руски за 45 години. Още малко и ще се изравнят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 13
khao
преди 1 месец
До: Tikva007 ква да е.. след 80г. под руски ботуш? пропадналааа като родината ти, русия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 7
mr. Yoda
преди 1 месец
Аз пък "държавата" я искам в затвора. За да има Държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 11
Tikva007
преди 1 месец
*Държавата поиска още 200 млн. лева дълг* - То пък една държава. . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още