IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалната комисия отказа да гласува ръст на пенсиите с 11%, след като НОИ вече взе това решение

Председателят на социалната комисия Деница Сачева определи днешното заседание като „търсене на черна котка в тъмна стая"

17:58 | 20.05.24 г. 4
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика отхвърли проекторешението на "Продължаваме промяната - Демократична България" за задължаване на представителите на Министерски съвет в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) да подкрепят осъвременяването на пенсиите с 11% от 1 юли.

След около час и половина разисквания социалната комисия отказа да гласува ръст на пенсиите с 11%, след като Националният осигурителен институт (НОИ) вече взе това решение.

Депутатите от парламентарната комисия по труд и социална политика обсъждаха увеличението на пенсиите от 1 юли с представители на социалното министерство и на Националния осигурителен институт. Поводът за провеждането на днешното извънредно заседание беше предложението на "Продължаваме промяната - Демократична България" парламентът да задължи "представителите на Министерския съвет в надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) да подкрепят решение за осъвременяване на пенсиите с 11%".

Това решение обаче вече беше взето още миналата седмица от Надзорния съвет на НОИ.

Поради това от НОИ обвиниха "Продължаваме промяната - Демократична България" в използването на темата за пенсиите за политически цели.

Председателят на социалната комисия Деница Сачева (ГЕРБ) определи днешното заседание като „търсене на черна котка в тъмна стая“.

Казусът възникна, след като от ПП-ДБ заявиха, че служебният кабинет се опитва да открадне 100 млн. лв., предвидени за пенсионерите. А поводът беше изтекъл в медиите проект на доклад на НОИ, в който правителството предлага да актуализира пенсиите не с 11%, а с 10% .

Заместник-министърът Лазар Лазаров отбеляза в рамките на заседанието, че своевременно социалният министър Иванов е заявил, че ще предприеме действия за иницииране на предложение до Надзорния съвет на НОИ за осъвременяване на пенсиите от 1 юли с 11%. По думите му няма как предвидените средства за увеличението да бъдат пренасочени, спестени или откраднати.

Подуправителят на НОИ Весела Караиванова-Начева обясни, че всички материали, които са изтекли в медиите, са проекти, които са „вътрешни, конфиденциални и те са единствено и само за членовете на Надзорния съвет“. Начева увери, че от 1 юли осъвременяването на пенсиите ще бъде така, както е заложено и както са решили членовете на Надзорния съвет на НОИ. 

Георги Гьоков (БСП) посочи, че е недопустимо Надзорният съвет да допусне вътрешни документи да излязат в публичното пространство, защото това би създало сериозно напрежение в обществото.

"Излишно е заседанието на комисията днес и заседанието на Народното събрание утре. Решението е взето, обществото е успокоено", каза Гьоков.

Деница Сачева от ГЕРБ също заяви, че смята заседанието на комисията за загуба на време. Според нея е трябвало обаче да има по-бърза реакция от НОИ срещу дезинформацията.

От ПП-ДБ посочиха, че целта на заседанието е да успокои българските пенсионери, че няма да бъдат ощетени.

За утре е предвидено и извънредно заседание на Народното събрание, на което да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев във връзка с появилата се в публичното пространство информация за намерение на НОИ да намали процента, с който да бъдат повишени пенсиите, от 11% на 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 20.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 16
khao
преди 1 месец
До: mr. Yoda не обичам да следя сериали, ще ги изгледам наведнък след като пуснат целия сезон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 1 месец
До: khao: "Запис 1": Асен Василев: Незаконен кеш имаме, Кирил Петков към Бобоков: Трябват ни още милион и половина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 18
khao
преди 1 месец
Кирооо, не може да продаваш байХщини на БХ ! Не става с техните номера срещу тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още