IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британският финансов министър намалява данъците в опит да привлече избирателите

Джеръми Хънт заяви, че намалява процента на социалноосигурителните вноски, което ще остави средно 900 паунда за работниците годишно

19:50 | 06.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британският финансов министър Джеръми Хънт предлага пред избирателите намаляване на данъците в опит да ги привлече обратно към партията на консерваторите на премиера Риши Сунак преди очакваните избори през 2024 г. С тази стъпка обаче се съкращават до минимум резервите за спешни случаи в публичните финанси, съобщава Ройтерс.

Хънт заяви, че намалява процента на социалноосигурителните вноски (NIC), плащани от работниците, с 2 процентни пункта за втори път в рамките на малко над четири месеца. Това ще остави средно 900 паунда в джобовете на работниците годишно.

„Разбира се, лихвените проценти остават високи, докато намаляваме инфлацията“, каза той в речта си за годишния бюджет в сряда – вероятно последното му голямо фискално изявление преди изборите.

„Но заради напредъка, който постигнахме, докато изпълняваме икономическите приоритети на министър-председателя, сега можем да помогнем на семействата не само с временна подкрепа за издръжката на живота, но и с постоянни намаления на данъците“, каза той пред парламента.

Хънт обяви и други мерки за подпомагане на гласоподавателите, включително ново замразяване на акциза върху горивата, удължаване на замразяването на акциза върху алкохолните напитки до февруари следващата година и продължаване на програмата за подпомагане на домакинствата с ниски доходи.

Освен това се премахва режимът за отдаване на обзаведени жилища с краткосрочен наем, който предоставяше данъчни облекчения. Финансовият министър също така обеща да намали по-високата ставка на данъка върху капиталовите печалби до 24% от 28% при продажбите на жилища в опит да насърчи съществуващите собственици на ваканционни жилища да продават, освобождавайки повече единици за местни купувачи.

Хънт каза, че правителството ще премахне облекчението по данъка върху продажбите, предназначено да подпомогне инвестициите за потребителите, закупуващи повече от един дом в една сделка. Според министъра с него „редовно се злоупотребява“.

Силно очакваното по-широко намаляване на гербовия налог, което щеше да спести на повече британци данъчната тежест върху покупката на жилище, не беше включено в бюджета.

Според правителствените прогнози за бюджета в момента „фискалното пространство“ възлиза на малко под 9 млрд. паунда, каза Хънт. Това е пространството, в рамките на което той може да прави бъдещи разходи или да намалява данъците, като същевременно изпълнява целта си за понижаване на данъчната тежест на Великобритания в края на петгодишен период.

За да помогне сметките му да излязат, Хънт удължи с една година извънредния данък върху печалбите на енергийните фирми и каза, че ще начисли данък върху доходите от чужбина на "установените" във Великобритания лица, живеещи там повече от четири години.

Опозиционната Лейбъристка партия предложи подобни мерки.

Хънт каза, че според последните бюджетни прогнози икономиката ще се разрасне с 0,8% тази година след навлизането в рецесия през втората половина на 2023 г. Новата прогноза за растеж е малко над очакваните 0,7% в предишните перспективи за 2024 г., публикувани от Службата за бюджетна отговорност (OBR) през ноември.

OBR сега прогнозира БВП да нарасне с 1,9% през 2025 г. и с 2,0% през 2026 г., каза Хънт, в сравнение с предишните очаквания за растеж от 1,4% и 2,0% съответно през 2025 г. и 2026 г.

Хънт и Сунак обещават на гласоподавателите, че ще накарат икономиката да расте по-бързо, докато се опитват да преодолеят голямата преднина на опозиционната Лейбъристка партия в социологическите проучвания.

Двамата повишиха рязко данъците при встъпването си в длъжност през 2022 г., за да потушат хаоса на пазара на облигации, предизвикан от мащабните планове за намаляване на ставките на краткотрайния предшественик на Сунак Лиз Тръс.

Тъй като дълговото бреме на Великобритания е най-тежкото от 60-те години на миналия век, Хънт омаловажава призивите от страна на Консервативната партия за големи раздавания. Имайки предвид как Тръс доведе до срив пазарите само преди 18 месеца, той обеща да се придържа към плановете си за по-малко нови заеми.

Хънт каза още, че според новите прогнози нивото на инфлация във Великобритания ще спадне под 2% през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 06.03.24 г.
Най-четени новини
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още