IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц очаква сделка между коалиционните партньори в Германия относно бюджет 2024

Все пак канцлерът призна за трудностите в дискусиите по темата

17:40 | 09.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg L.P.
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg L.P.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че е уверен, че трудните преговори с коалиционните партньори за коригиране на бюджета на страната за 2024 г в крайна сметка ще осигурят сделка, съобщава Ройтерс.

Говорейки по време на партийната конференция на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), Шолц даде ясно да се разбере обаче, че няма да има съкращения в социалните разходи, област, в която финансовият министър Кристиан Линднер от Свободната демократична партия призова за реформа.

„Това е много трудна задача“, признава Шолц пред съпартийците си във връзка с текущите преговори за бюджета. „Но бих искал да използвам тази възможност, за да споделя, че съм уверен, че ще успеем. И че ще успеем по начин, който е важен за бъдещето на тази страна“, добавя той.

Линднер заяви по-рано тази седмица, че политическо споразумение за структурата на бюджета за следващата година вероятно ще стане реалност след няколко дни.

Управляващият алианс, воден от Шолц, който включва и партията на Зелените, беше разтърсен от решението на Конституционния съд миналия месец, което разкъса дупка от 60 млрд. евро във финансите му и го принуди да спре конституционно установената „дългова спирачка“ за тазгодишния бюджет.

Продължаващите дискусии са съсредоточени върху дълга за следващата година, за да се запълни бюджетна дупка от 17 млрд. евро, оставяйки да висят на кантар разходите за индустриални проекти, както и тези за климатична политика и благосъстоянието.

Помощ за Украйна

В събота членовете на ГСДП обърнаха внимание на предложение, призоваващо за спиране на самоналожените от страната лимити за заеми през 2024 г., за да се даде на държавата повече пространство за маневриране и финансиране на значими индустриални проекти.

В резултат на задънената улица индустриалните играчи алармираха за това, което според тях е голяма несигурност относно това как Германия планира да финансира прехода към въглеродна неутралност, който е в основата на политическата програма на настоящото правителство.

„Общото настроение става все по-негативно в цялата индустрия“, споделя Клаус Розенфелд, главен изпълнителен директор на автомобилния доставчик Schaeffler, пред германското списание Focus.

Шолц, чийто рейтинг на одобрение падна до рекордно ниско ниво в скорошно проучване на телевизионния оператор ARD, изтъква, че преговорите за бюджета не са "непреодолима задача", но изискват общо разбиране в тройната коалиция.

Той също така повтори, че светът е изправен пред продължителна война в Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г., като каза, че Германия трябва да бъде готова да продължи с помощта си за Киев до 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 09.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 8
wart
преди 6 месеца
О Шолц ! Ти си един от най- тъпите лицемерни предатели и позор както за Немският народ така за миналото и бъдещето на тая страна ще бъдеш. Никога Германия не е имала толкова с нисък капацитет и толкова елементарен глу...ак който само се усмихва без да разбира това което му казват както и същност на проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още