IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Евентуално вето на президента ще въведе страната в 2024 г. без бюджет

Планът за продажба на една пета от поземления фонд е фалшива новина, изтъкна финансовият министър

19:10 | 27.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ако държавният глава Румен Радев наложи вето върху финансовата рамка за 2024 г., това може да принуди България да влезе в новата година без бюджет, предупреди финансовият министър Асен Василев в изказване пред журналисти.

Василев подчерта, че слуховете за това, че се планира продажбата на една пета от поземления фонд е фалшива новина. По думите му в проектозакона за бюджета за 2024 г., внесен в парламента и виден на сайта на Народното събрание, подобен текст не съществува.

"Законът съдържа 109 члена и 16 преходни заключителни разпоредби. Всички те са публикувани на сайта на НС и внесени за обсъждане. Там няма член, с който да се продават държавни земи. В Бюджет 2024 такива приходи няма предвидени", изтъква Василев, цитиран от БНР.

Той изрази учудване, че президентът се позовава на фалшива новина, но не и на намерението му да наложи вето върху Бюджет 2024 година, защото, припомни Василев, служебното правителство е допуснало държавата тази година да влезе без бюджет и силно затрудни работата на държавата и общините.

"Също така неговият служебен кабинет предложи проектобюджет с бюджетен дефицит от 8%. Всичко това според мен в опит да дерогира членството на България в еврозоната".

Според финансовия министър целта от 3% дефицит от БВП за тази година е напълно постижима, защото в края на октомври дефицитът в бюджета е 0,8%, а растежът на икономиката тази година може да бъде 1,8%.

Василев коментира още, че с бюджет в ограниченията от критериите по Маастрихт може да се прави икономика, която не е изцяло зависима от развитието на европейските икономики, особено в Германия.

"Това води до развитие на българската икономика, което не е напълно и директно зависимо от европейската икономика - както беше досега. Знаете, че като кихнеше Германия, България хващаше много тежка настинка", изтъква Василев.

Той заяви, че към момента „Газпром“ оспорва вноската от 20 лв. за мегаватчас за пренос на газ през България, тъй като компанията не се счита за данъчно задължено лице. Руският енергиен гигант ще стане данъчно задължено лице като ползвател на българската инфраструктура след промените в Закона за енергетиката, които са на второ четене в парламента. За плащане на тези задължения от страна на „Газпром“ има гаранции за над 1 млрд. евро, изтъкна министърът, цитиран от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още