IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хампарцумян: Не трябва да се фетишизира консервативната политика

Основният проблем не са социалните разходи, а неефективната икономика, каза финансистът

19:25 | 20.11.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Не е важно дали се трупа дълг или сме консервативни, а за какво използваме публичните средства – дали са събрани от данъци или са взети във вид на дълг. Това заяви Левон Хампарцумян, финансист, председател на Българския форум на бизнес лидерите в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Финансистът коментира темата за Бюджет 2024, след като правителството прекрои първия вариант на проектобюджета, като се предвижда свиване на разходната част и по-нисък таван на държавния дълг.

Според Хампарцумян не бива да се фетишизира консервативната политика. „Важно е ако харчим, да знаем дали това е еднократен разход, който се разпилява, или е инвестиция в бъдещ икономически просперитет и стабилност“, коментира финансистът.

Относно заложения бюджетен дефицит от 3% гостът в предаването посочи, че това не е някакъв успех, а „постигане на един от Mаастрихтските критерии за влизане в еврозоната“. По думите му успехът ще зависи от това как този дефицит би се отразил на икономиката в следващите няколко години. 

„Ако погледнем периода на 20-ти век страната няколко пъти е дефолтирала по външните си задължения. В никакъв случай България няма репутация на най-дисциплинирания платец. Валутният борд и катастрофата 1997 г. накара и много от управляващите, и гражданите да направят всичко възможно това да не се повтори“, посочи Хампарцумян.

„Основният проблем не са социалните разходи, а са неефективностите в икономиката. Въпросът е да догонваме в ефективност и да се даде възможност на предприемчивите хора да генерират по-успешни бизнеси. А социалните разходи са резултат от успеха на активните хора в икономиката“, смята финансистът.

Според него целевата дата за влизане в еврозоната е реалистична, но няма да се случи автоматично. „Необходими са усилия от страна на правителството, на парламента и на капитаните на българската икономика, които да я преведат през тежък период да бъде успешна. Ще трябва да си изпълним изискванията, каквито са“, заяви председателят на Българския форум на бизнес лидерите.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 20.11.23 г.
Най-четени новини
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още