IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кметът на столицата обсъди финансите на София с Асен Василев

Столичната топлофикация е натрупала 1 млрд. лв. дълг

15:49 | 20.11.23 г.
Снимка: Министерство на финансите
Снимка: Министерство на финансите

Кметът на София Васил Терзиев и министърът на финансите Асен Василев обсъдиха на среща днес финансовото състояние на Столична община.

По данни на Министерството на финансите към 30 септември Столична община отчита налични, неусвоени средства по сметки по функция „Образование“ в размер на 104,8 млн. лв., от които 92,2 млн. за текущи разходи и 12,6 млн. за капиталови инвестиции. По функция „Здравеопазване“ неусвоените средства по сметки са общо 10,2 млн. лв., от които 9,2 млн. за текущи разходи и 1,5 млн. лв. за капиталови. В същото време общината има поети ангажименти за разходи в размер на 1,3 млрд. лв.

Министър Василев и кметът Терзиев постигнаха съгласие, че е необходимо да се направи анализ на финансовото състояние и на изпълнението на текущите проекти на общината, съобщават от финансовото министерство.

Акцент в разговора беше финансовото състояние на „Топлофикация-София“. Стана ясно, че дружеството е натрупало над 1 млрд. лв. дългове към Българския енергиен холдинг за доставка на газ. Обсъдена е необходимостта от финансово оздравяване, преструктуриране на дружеството и въвеждане на нови технологии за когенериращи и балансиращи мощности. 

Обсъдено беше и състоянието на столичния автотранспорт. Асен Василев посочи, че преминаването към електрически автобуси би намалило значително разходите за ремонт и поддръжка на автопарка. По отношение на развитието на столичното метрото са осигурени средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и от националния бюджет. Отделно от това, в бюджета за 2024 г. е предвидена субсидия за градския транспорт в София в размер на 89 млн. лв.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 20.11.23 г.
Най-четени новини
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още