IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Василев: България е загубила 500 млн. лв. за превалутиране в евро през 2022 г.

Ползата от приемането на еврото обаче е най-вече в лихвените проценти, посочи финансовият министър по време на парламентарен контрол

15:57 | 01.09.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

За изминалата година България е загубила 500 млн. лева от такси за превалутиране на лева в евро, без да се броят други такси. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време на парламентарния контрол, цитиран от БТА.

Министърът отговори на въпрос на народния представител Румен Христов относно приемането на еврото като разплащателна единица в България.

Ползата от приемането на еврото обаче е най-вече в лихвените проценти, посочи Асен Василев. В Европа банковите лихви се правят по индекси като EURIBOR и лихвата пада наполовина, както се видя в Хърватия, когато те приеха общата европейска валута, коментира министърът. Това за България би означавало, че държавата ще пести още 500 милиона лева на година, а отделно българският бизнес – няколко милиарда лева годишно, подчерта той.

В рамките на парламентарния контрол Василев също така посочи, че се обсъжда да има обмен на данни между данъчните администрации на България и Турция на ниво фактура, за да се види каква е реалната търговия и дали не се избягват санкциите към Русия. Същото ще се направи и с Румъния, и със Сърбия с цел увеличаване на данъчните приходи на всички тези държави, каза финансовият министър.

По думите му също таке е по-добре е Дирекция "Съдебна защита", която е в Министерството на финансите, да е към Министерството на правосъдието, защото тя се занимава най-вече с процесуално представителство. Това трябва да се прави от компетентни юристи, каквито има в Министерството на правосъдието, а не от финансовия министър, каза още Асен Василев в отговор на въпрос на народния представител Златан Златанов относно съдебната защита на България по международни арбитражни дела.

България има доста тежки загуби на арбитражни дела, едно от които е на НЕК срещу "Атомстройекспорт", (за оборудването за АЕЦ "Белене" - бел. реп.), каза Василев. Това дело не е водено от дирекцията, но е водено от същите адвокатски кантори, които министерството използва, каза Асен Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
Кисимов
преди 10 месеца
Прав е - закръглянето от евро в лева е нагоре с много - виждате как кашкавал от 6.40 се закръгля на 20 лв заради превалутирането. При техниката е същото - някои цени са двойни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
xapoznai
преди 10 месеца
4,1 еурибор, 3,53 БНБ - малко послъгва....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 7
Minka
преди 10 месеца
Малии, как лъже яко тоя. Ако лихвените проценти бяха като в Европа, тези със заемите и ипотеките сега яко щяха да са налапали масура. Аре като лъжете поне си знайте мярката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 5
evlogi
преди 10 месеца
Тази цифра ми изглежда дълбоко съмнителна. Предвид миниатюрните маржове при превалутиране на евро, особено при големите суми, Асенчо най-вероятно завишава реалните разходи поне 2-3 пъти, а няма да се учудя и с повече..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още