IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското правителство договори пакет данъчни облекчения за 6,5 млрд. евро

Кабинетът договори и допълнителни детски надбавки за 2,4 млрд. евро

15:19 | 28.08.23 г.
Хубертус Хайл (ляво), Кристиан Линднер (среда) и Лиза Паус.Снимка: Bloomberg
Хубертус Хайл (ляво), Кристиан Линднер (среда) и Лиза Паус.Снимка: Bloomberg

Управляващата коалиция на германския канцлер Олаф Шолц преодоля последния си спор, сключвайки сделка, която разблокира данъчни облекчения в размер на 6,5 млрд. евро, както и 2,4 млрд. евро за допълнителни детски помощи от 2025 г., съобщава Bloomberg.

Компромисът е постигнат късно в неделя по време на среща в Берлин. Шолц е трябвало да се намеси, след като министърът по семейните въпроси Лиза Паус от „Зелените“ блокира пакета с данъчни облекчения, предложен от финансовия министър и ръководител на „Свободни демократи“ Кристиан Лиднер, тъй като искаше повече пари за детски надбавки, на което първоначално Линднер се противопоставяше.

„На моменти тези преговори бяха наистина много тежки, но си струваше“, каза Паус, придружена от Линднер и министъра на труда и социалдемократ Хубертус Хайл, на пресконференция в понеделник. Тя ясно показа обаче, че ще са нужни още средства, за да се изкорени изцяло детската бедност.

Трипартийната коалиция бе под натиск да остави спора зад гърба си преди двудневната изнесена среща, която започва във вторник и има за цял да фокусира усилията на правителството, за да се засили забавящата се икономика на Германия.

Шолц и министрите му искаха и да засилят впечатлението за единство, което често липсва през последните месеци и допринесе за спад в подкрепата за коалиционните партии в социологическите проучвания.

Множество избиратели, разочаровани от традиционните управляващи партии и борещи се с нарастващите цени на храни и енергия, се пренасочват към крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, която се издигна до второ място в социологическите проучвания веднага след основните опозиционни консерватори.

Линднер бе в центъра на коалиционния спор, разгневявайки „Зелените“ с политически победи по различни въпроси, включително котли на изкопаеми горива, автомобили с двигатели с вътрешно горене и временно удължаване на живота на ядрените централи в Германия.

Индустриалните лобистки групи приеха предпазливо пакета с данъчни облекчения на Линднер, който се фокусира върху малкия и средния бизнес, като същевременно критикуваха времето, необходимо на правителството да стигне до решение.

Един от основните елементи в пакета е нов механизъм за субсидиране на благоприятни за климата инвестиции — част от плана на управляващата коалиция за правителството, договорен през 2021 г. — за да се подпомогнат компаниите да ускорят процеса на намаляване на емисиите.

„Вече не можем да си позволим да чакаме повече, в противен случай икономиката ще изпадне в рецесия завинаги“, каза Дирк Джандура, президент на асоциацията за търговия на едро и външна търговия BGA, в изявление по имейл в понеделник.

Пакетът от помощи „следователно е закъснял и необходим за осигуряване на бъдещето на Германия като място за бизнес“, добави той.

И данъчният пакет, и мерките за детски надбавки трябва да бъдат подписани на заседание на кабинета в сряда, преди да бъдат изпратени в парламента за консултация и евентуално одобрение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 28.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още