IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия прекратява части от споразумението за избягване на двойно данъчно облагане с България

Мярката обхваща всички обявени като враждебни към страната държави

18:50 | 08.08.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Русия прекратява части от споразуменията за избягване на двойното данъчно облагане с България и още 37 държави, смятани от Кремъл за враждебни, става ясно от указ на руския президент Владимир Путин. С този документ се отменят облекченията при плащане на данъци върху доходите и имуществата за почти всички държави от Европейския съюз, включително и Унгария, както и САЩ, Канада, Австралия, Япония, Южна Корея, Сингапур и Нова Зеландия.

Под санкцията попадат още Швейцария, Норвегия, Исландия, Северна Македония, Албания и Черна гора.

По искане на Латвия споразумението за избягване на двойното данъчно облагане беше отменено още през миналата есен и дори вече е денонсирано. Договорката с Нидерландия пък отпадна още през 2021 година, допълва руското издание на Forbes.

Споразуменията целят избягването на плащането на данъци за едни и същи доходи и имущества, които получават граждани или компании от една държава, които извършват дейност в друга. Отмяната им означава, че не само гражданите и компаниите на "враждебните" държави ще трябва да плащат двойни данъци, но и руснаците и руския бизнес, работещи в тези държави, ще дължат данъци и на мястото, където работят, и в Русия.

ТАСС посочва, че още през пролетта от Министерството на финансите и Министерството на външните работи са поискали отмяна на тези облекчения за всички държави, които са наложили санкции срещу Русия. Това е отговор и на включването на Русия в "черния данъчен списък" на ЕС.

Според зам.-министъра на финансите Алексей Сизанов физическите лица ще продължат да се ползват от правилата за избягване на двойното данъчно облагане, защото се отменят само някои части от споразуменията, които касаят намалени данъчни ставки върху приходи от лихви и дивиденти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още