IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Трябваше да използваме бюджета като инструмент срещу инфлацията

Бюджетът дава добра основа за присъединяване към еврозоната, но са ни нужни буфери, коментира доц. Джеймс Йоловски

21:50 | 31.07.23 г.

Бюджетът дава добра основа за присъединяване към еврозоната, но трябваше да се опитаме да го използваме и като инструмент за овладяване на инфлацията. Това каза доц. Джеймс Йоловски, доктор по икономика и преподавател във ВУЗФ, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че бюджетът за тази година е изграден около концепцията да спазим Маастрихтското правило, така че дава добри основи да успеем да изпълним изискванията и да се присъединим към еврозоната. 

"Единственият проблем, който виждам, е, че тъй като планираме всичко "на ръба", има малка, или не толкова малка, вероятност накрая да не успеем…Ако просто сме си пожелали да имаме 3% дефицит, но накрая той не е толкова, това ни спънало на финалната права за присъединяването към еврозоната", уточни събеседникът. 

Той посочи, че заложеният дефицит отговаря на критериите и допълни, че при добро управление на финансите бихме могли да направим всичко възможно да влезем в определените граници. Йоловски направи уточнението, че съществуват и непредвидими събития - какво точно ще се случи с икономическото развитие, колко точно ще повлияят мерките за подобряване на събираемостта". 

Икономистът заяви, че по-притеснително е равнището на инфлацията. „Виждаме едно забавяне при инфлацията, но това забавяне се наблюдава извън България. Все пак знаете, че имаме държави, които са своеобразен бенчмарк, с които се съизмерваме. Така че може би трябваше да се опитаме да използваме бюджета и като един инструмент за овладяване на инфлацията", коментира той.

„Бюджетът може да окаже и проинфлационно влияние при генерирането на дефицити и повишаването на текущите разходи“, подчерта Йоловски. 

Ако числата в разходната част се реализират по начина, по който са заложени, се вместваме в трите процента дефицит, но не това трябва да бъде нашата цел (не точно сега, но по принцип), каза още събеседникът. По думите му трябва да се цели балансиран бюджет. „Проблем е, когато се планират държавните финанси съвсем на границата, защото трябва да има възможност за реакция на неблагоприятни фактори, които изобилстват в съвременния свят“, каза още гостът в предаването.. 

Голям проблем за бюджета е намаляването на буферите, които още повече се свиват сега, с прекроената му версия, допълни икономистът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още