IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция увеличава данъците върху горивата с почти 200%

Ходът цели да подпомогне бюджета за преодоляване щетите от земетресенията

14:23 | 16.07.23 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турция увеличава данъците върху горивата с почти 200% в неделя (16 юли) – ход, който ще засили инфлационния натиск и ще постави под натиск бюджетите на домакинствата, съобщава Ройтерс.

Новите специални данъци върху потреблението на различните видове горива – включително бензин и дизел, бяха публикувани в Държавен вестник.

Увеличението ще помогне да се задоволят финансовите нужди, произлизащи от смъртоносните земетресения през февруари, и ще позволи на Министерство на финансите да поддържа силни парични резерви, се казва в изявление на министерството. Земетресенията причиниха щети за над 100 млрд. долара, показват оценки на правителството.

Очаква се обаче решението да ускори инфлацията – в момента на ниво от 38%, още повече, когато се комбинира с отслабената лира и правителствените планове за повишаване на разходите, за да се изпълнят предизборните обещания.

Нов законопроект има за цел да компенсира част от фискалната тежест, повишавайки корпоративните данъци и удвоявайки данъка върху превозните средства за тази година. Вече бяха въведени данъчни увеличения по редица потребителски стоки.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който си подсигури нов 5-годишен мандат с вота през май, обеща временно увеличение на минималната заплата и вдигане на пенсиите. Лирата изгуби около четвърт от стойността си спрямо долара от изборите насам.

Ердоган назначи нови „пазители“ на икономиката след вота в опит да възстанови доверието. Бившите банкери от Wall Street Мехмет Шимшек и Хафизе Гайе Еркан бяха назначени съответно за финансов министър и гуверньор на централните банки.

Нетрадиционен експеримент, който поддържаше основния лихвен процент изкуствено нисък въпреки високата инфлация преди вота, накара инфлацията да надхвърли 85% миналата година и изчерпа валутните резерви на страната, докато политиците се опитваха да запазят лирата стабилна.

Новото икономично дуо обещава ценова стабилност. Централната банка повиши основния си лихвен процент за първи път от повече от две години - до 15% от 8,5% - и се очаква да продължи с подобни стъпки, описвайки ги като "постепенен" цикъл на затягане този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 16.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 5
danchomentata
преди 11 месеца
Ефките от Incirlik Air Base ша са набират повече преди да фръкнат https://***.statista.com/statistics/1372810/turkey-petroleum-products-exports-by-type/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 11
zelka007
преди 11 месеца
38% инфлация ... добре се справя ердоган ... ашколсун ... !! ... а туканка квuчунгерите припадат от 5-6-10% ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още