IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полицаите излизат на протест на 15 юли заради отказаното увеличение на заплатите

КНСБ също организира протести от 12 юли

15:50 | 10.07.23 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Полицаите излизат на национален протест на 15 юли пред Народното събрание, съобщават от една от синдикалните организации на служителите от системата на Министерството на вътрешните работи (МВР).

Те настояват за 10% увеличение на заплатите, което не е заложено в проектобюджета.

Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов коментира, че нивото на заплащането дава ниска оценка на заетите в системата, а това сваля и тяхната мотивация, съобщава БНР.

Финансовият министър Асен Василев обяви миналата седмица, че заплатите на полицаите няма да се увеличават, защото през миналата година са били увеличени с 20%, а в новия бюджет няма допълнителни средства за ново вдигане.

Проектът на бюджет за 2023 г. предвижда 3% дефицит и малко под 2% икономически растеж. Запазват се всички социални плащания.

Междувременно Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) също обяви, че членовете на организацията в обществения сектор започват стачки от 12 юли. В демонстрациите ще участват служители на Националния осигурителен институт (НОИ), Националната агенция за приходите, Българското национално радио, Държавната агенция "Архиви", "Национално ТОЛ управление", Изпълнителната агенция "Борба с градушките", Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури, "Напоителни системи", Селскостопанската академия, както и работещите в сектора за пожарна безопасност, култура и др., съобщава БТА.

Протестите ще са пред Народното събрание, като ще има демонстрации и в други градове в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Какво значи, че службите са наши
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още