IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните фирми ще внесат като дивидент в бюджета цялата си печалба за 2022 г.*

Срокът за плащанията е 30 юни

19:17 | 23.06.23 г. 2
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Държавните фирми ще трябва да внесат в бюджета като дивидент цялата си печалба за 2022 г.

Това реши Министерският съвет на извънредно заседание, на което е гласувано изменение на предишно разпореждане на служебното правителство за разпределението на печалбата на държавните компании.

От мярката са освободени само болниците, ВиК дружествата и компанията, която управлява държавните индустриални зони, обясни финансовият министър Асен Василев на брифинг след заседанието.

Според измененото разпореждане държавните фирми трябваше да внесат в бюджета като дивидент 50% от печалбата си за миналата година. Срокът, в който в който това трябва да се случи, е променен на 30 юни. В измененото разпореждане беше заложен срок 15 май.

В решението на кабинета се посочва, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) например ще внесе почти 1,6 млрд. лева в бюджета, колкото е нетната му печалба за 2022 г., посочена в отчета, публикуван през февруари. Асен Василев отбеляза, че в отчет, публикуван през април, печалбата на БЕХ е намалена с почти 1 млрд. лева. Заради това е назначена проверка на държавната финансова инспекция, а от Националната агенция за приходите (НАП) са се самосезирали, за да проверят дали няма укриване на печалба и данъци.

Според предварителната информация на БЕХ сривът на печалбата е заради отписани вземания, допълни финансовият министър. Общо 770 млн. лева от тези вземания са кредити, отпуснати на собствените му дъщерни дружества, каза още той. 

Държавните предприятия и търговските дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала, които притежават дялове или акции в други търговски дружества, ще разпределят като дивидент поне половината си печалба, посочва се още в решението на правителството. Точният размер на дивидента ще се определя от акционерите.

Вноските за държавата следва да постъпват по отделна сметка за приходите на централния бюджет на Териториална дирекция „Големи данъкоплатци и осигурители” на Националната агенция за приходите, уточняват от правителството.

С отделно решение правителството е одобрило кандидатурите на Даниел Лорер и Илиана Иванова за български еврокомисар.

*Допълнена информация с изказването на финансовия министър Асен Василев след заседанието на кабинета

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 23.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Minka
преди 1 година
Пак ще плащат за некомпетентността и за популизма на политиците. Едни харчат, други палащат сметките. Колко удобно за Асенчо. Лекичко ще ги декапитализират, както и преди са го правили, и след това защо държавните предприятия нямали пари за бъдещо развитие. Това ако едно частно дружество го направи, ще се срине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
v_tin
преди 1 година
Ще внесат, как няма да внесат, например за БЕХ годината вече е приключила, минал е международния одит, акциите са на борсите, но те ще извадят пари за да платят на кокорчо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още