IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Асен Василев: Внасяме Бюджет 2023 в началото на юли с 3% дефицит

Няма промяна на разходите за пенсии и заплати, заяви финансовият министър

17:25 | 20.06.23 г. 5
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Проектобюджетът за 2023 г. ще бъде внесен през първата седмица на юли в Народното събрание, за да бъде обсъден и приет до 31 юли и да влезе в сила от 1 август. Това заяви финансовият министър Асен Василев на брифинг, на който представи параметрите на редовния бюджет за 2023 г.

Макрорамката не е променяна. Бюджетът е разчетен при БВП над 184 млрд. лева, заложени от служебния кабинет. Към момента в проектозакона е заложен бюджетен дефицит от 4,58 млрд. лв., или 3% на начислена основа и 2,5% на касова основа, каза Василев.

„С тези бюджетни параметри влизаме изцяло в критериите на Маастрихт, бюджетът е изпълним. Той дава добра основа за следващите няколко години. Бюджетът е разчетен при реалистични параметри – 1,8% ръст на БВП и 7,8% средногодишна инфлация“, заяви Василев.

Министърът на финансите подчерта, че в проекта за бюджет не са „пипани” разходите за пенсии и за заплати. Планирано е и 10% увеличение на заплатите за администрациите, които не са получили такова.

Предвидено е увеличение на средствата за втората година майчинство, продължаване на програмата за спорт и изкуство в училищата, увеличение на студентските стипендии, допълнителни средства за БАН и Селскостопанската академия, фондовете "Спорт" и "Култура" и други програми по дейностите на министерствата.

Учителската заплата е планирано да стане 125% от средната, увеличени са и възнагражденията на асистентите в университетите. В бюджета на НЗОК са подсигурени средства, за да може в болниците заплатите да достигнат 1500 лева за медицинските сестри и 2000 лева за лекарите.

В Бюджет 2023 е записано, че данъчните облекчения остават до края на годината. ДДС за природния газ обаче ще се върне на 20%, поясни министърът. За останалите ставки Василев допълни: „Мнението ми е, че в средата на годината не е хубаво да се пипат данъци”, заяви финансовият министър.

При този финансов план се предвижда дългът да остане същият като процент от БВП като миналата година. Нарастването на нетния дълг ще бъде в рамките на бюджетния дефицит, посочи Асен Василев.

Има няколко основни промени от бюджета, внесен от служебния кабинет, каза министърът. Предвижда се да бъде получено второ плащане по Плана за възстановяване и устойчивост до края на тази година, като мерките за това трябва да бъдат изпълнени до края на септември.

В приходната част е предвидено да бъдат запазени 100% дивидент от печалбата на държавните предприятия и търговските дружества с държавно участие в капитала, което ще осигури 780 млн. лв. допълнителни приходи в бюджета. Има и допълнително увеличение на приходите от НАП и "Митниците", каза Василев.

Има намаление на разходите и прецизиране на капиталовите разходи, които спадат на 8,87 млрд. лв., като така са обезпечени средствата за всички европрограми, които изтичат тази година, плюс всички капиталови разходи, които имат избран изпълнител, или са в процес на изпълнение, или са в напреднала фаза на поръчката и до края на годината ще започнат дейност.

Всички разходи, по които няма пуснати поръчки, са извадени от капиталовата програма с идеята, че до края на годината ще е трудно да бъдат избрани изпълнители. Има предвиден резерв такива разходи да не бъдат спирани, каза Василев.

Перо "Издръжка" е намалено с 1,5 млрд. лева, тъй като в досегашния проектобюджет е предвидено прекалено завишение спрямо миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 20.06.23 г.
Най-четени новини
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
IvanDobrev_7326
преди 1 година
А заплатите в Общинската администрация и в съдебната система са много под средната за страната. След инфлацията в страната не са увеличавани с нито един процент, но никой не споменава за техните заплати, а всички имат претенции да бъдат обслужвани качествено, срочно и с усмивки на лицата. Никой не се замисля, че тези служители също имат семейства, нужди, кредити и сметки, както учителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
IvanDobrev_7326
преди 1 година
Заплатите на учителите ще се увеличат със 125 %, което е стартово около 2 000 лева, при все, че работят сумарно около половин година, ползват голям платен отпуск, плюс летни, зимни, пролетни и междусрочни ваканции, понякога и грипни. Децата ни са принудени от тези същите училите да ходят задължително на частни уроци, което е допълнителен доход за учителя, а голям разход за родителите, в противен случай децата остават неподготвени и с ниски оценки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
МММММММУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУуу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Иван Иванов увери, че цената на топлоенергията няма да бъде повишавана от първи юли от регулатора и ще се запази същата за следващия едногодишен период. Той не се ангажира дали ще продължи да действа намалената ставка на ДДС. https://bnr.bg/starazagora/post/101840635
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
"Да се ползва ДДС за социална политика е изключително погрешно", обяви Василев https://***.mediapool.bg/byudzhet-2022-shte-e-s-defitsit-ot-59-mlrd-lv-i-nov-dalg-ot-73-mlrd-lv-news331355.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още