IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йоловски: Трябва да постигнем 3% дефицит заради устойчивостта на публичните финанси

Необходимо е заздравена връзка между науката, образованието и бизнеса в България, казва преподавателят

18:48 | 13.06.23 г. 3

Пред финансовия министър, който трябва да изготви новия бюджет, има три проблема - голям, по-голям и огромен. Това каза доц. д-р Джеймс Йоловски, преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Очаква се в най-кратки срокове новият Министерски съвет да внесе свой вариант на бюджет за тази година. Заявката на финансовия министър е в него да бъде постигнат дефицит от 3%. Събеседникът коментира обещанието на новия финансов министър Асен Василев за бюджет с дефицит до 3%.

За Джеймс Йоловски големият проблем е, че трябва да се вместим в тези 3% дефицит не защото "преследваме еврозоната или имаме фискално правило, което го изисква, а най-вече защото това е един негативен фактор върху устойчивостта на публичните финанси".

По думите му оттук идва и вторият проблем - как да стигнем до балансиран бюджет, така че да не продължаваме да генерираме държавен дълг и да не увеличаваме лихвените плащания.

За Йоловски обаче огромният проблем е в това, че трябва да имаме осъзнатост за предходните два проблема. Той твърди, че ако отричаме и не си даваме сметка за тези проблеми, няма как да успеем да ги решим. Но смята, че тази осъзнатост не е на достатъчно високо ниво.

Доц. Йоловски беше отличен с наградата ''Питагор'' за млад учен в областта на социалните и хуманитарните науки от Министерството на образованието и науката. По този повод той сподели, че работи в областта на финансовата грамотност от 15 години под различна форма. Партнирал е в различни неправителствени организации с различни публични структури и институции, а сега и във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) полагат много усилия в тази област.

Гостът изтъкна и необходимостта от заздравена връзка между науката, образованието и бизнеса в България. Въпросът обаче е на чисто административно ниво да се съгласуват добре интересите на тези страни и в момента, в който това се случи, той е убеден, че бързо ще се стигне до желаните крайни резултати.

''Нашият университет е добър пример за такова сътрудничество. Ние имаме бизнес партньори, с които реализираме различни инициативи… свързани със сферата на иновациите във фармацевтиката, медицината“, посочи той.

Още от разговора може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: andyДа ни "набутат" в Еврозоната??? Сякаш е насила. Ние искаме да сме в Еврозоната бе, празноглава копейка. Е, освен подобните ти слабоумни ***, които дори не знаете какво искате, а чакате да ви кажат варненския гей Копейкин и другите клоуни с петолъчки на челата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
andy
преди 1 година
Днес излезе новина, че Франция е заявила желание да става член на БРИКС. Франките надушиха на къде духа вятъра на промяната и опитват да опънат платна натам! Става все по-интересно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
andy
преди 1 година
Всички знаем защо са напъните за 3% дефицит - да ни набутат еврозоната. Другото са познатите алабализми! Тези които убиха половината икономика сега ще погубят и другата половина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още