IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демократи и републиканци още са далеч от сделка за тавана на дълга на САЩ

Белият дом признава, че остават „сериозни различия“ с републиканците, които контролират Камарата на представителите

10:15 | 20.05.23 г. 9
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Втората среща в петък между преговарящите от Белия дом и републиканците в Конгреса за повишаване на тавана на дълга на федералното правителство на САЩ от 31,4 трлн. долара е приключила без напредък в преговорите.

Не е насрочена следваща среща, съобщават и от двете страни, цитирани от Bloomberg.

Преговорите вчера се водиха на два етапа. Първият беше прекъснат след остри спорове между участниците в разговорите.

Същевременно остават по-малко от две седмици до 1 юни – американското Министерство на финансите предупреди, че от тогава федералното правителство може да не е в състояние да плаща всичките си дългове. Това би предизвикало пагубен фалит.

Белият дом признава, че остават „сериозни различия“ с републиканците, които контролират Камарата на представителите. Президентът на САЩ Джо Байдън продължава да вярва, че фалит може да бъде избегнат.

„Все още вярвам, че ще успеем да избегнем фалит и ще направим нещо достойно“, коментира той пред репортери в Хирошима, Япония, където присъства на среща на лидерите на Г-7.

Републиканците заявиха, че няма да одобрят увеличаване на лимита за заеми на федералното правителство без споразумение за рязко съкращаване на разходите.

„Продължава да има реални... различия между страните по тези въпроси“, каза говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер пред репортери по-рано, също в Хирошима.

Водещият републиканец в преговорите заяви, че в петък не е постигнат напредък. „Имахме много, много откровена дискусия, като говорихме за това къде сме и къде трябва да бъдем“, коментира републиканският представител Гарет Грейвс пред репортери след втора кратка среща в Капитолия с представители на Белия дом. По думите му „това не бяха преговори“.

Той повтори забележките на председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, че трябва да се постигне напредък в промяната на „траекторията“ на държавните разходи на САЩ и бързо растящия дълг. „Трябва да харчим по-малко от предходната година“, подчертава Маккарти.

Втори републикански преговарящ, конгресменът Патрик Макхенри, казва, че не е уверен, че двете страни могат да постигнат целта на Маккарти - сделка този уикенд, която след това може да бъде представена на Конгреса за приемане през следващите дни.

Републиканците контролират Камарата на представителите с разлика от 222-213, докато демократите на Байдън имат 51-49 мнозинство в Сената. Това означава, че сделка би преминала трудно и през двете камари на Конгреса.

Демократите настояват разходите да се запазят стабилни на нивата от тази година, докато републиканците искат да се върнат към нивата от 2022 г. План, приет от Камарата миналия месец, ще намали широка част от държавните разходи с 8% през следващата година. Този план не уточнява кои разходи точно се предвижда да се свият, но според демократите това ще наложи средни съкращения от поне 22% на вътрешни програми за образование, правоприлагане и други пера, което републиканците не оспорват.

Демократите в Камарата на представителите и Сената изразяват загриженост относно включването в преговорите на нови изисквания относно някои федерални програми за обезщетения за американци с ниски доходи.

Последният път, когато САЩ бяха също толкова близо до фалит, беше през 2011 г., също с президент от демократите и републиканска Камара на представителите. Тогава Конгресът предотврати фалита, но икономиката претърпя тежки сътресения, включително се случи и първото понижаване на най-високия кредитен рейтинг на САЩ. Пазарите преминаха през тежки разпродажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 20.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 8
OHЯ
преди 1 година
Pycopoбите са толкова хуманни ! Тревожат се за америката и богатия Запад , а хич не се тревожат , че в Блатная си лижат онова за сол .,.,. Толкова са хуманни тиА ора , пускам сълза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
sssaaa
преди 1 година
До: zelka007Както ти казах цялата ви работа е 1 напред после 2 назад, както се вижда добре на картата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 11
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Скоро ще се договорят и на слабоумните копейки ще трябва да им спускат нова опорка и лозунги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
До: данчонефелнатарубля ... Зеленски никога не е имал претенции за това място , зануленият детеубиец го постави там ... !! ... как дела в Артемовск ?! свuнята пригожин е започнал изтегляне на елитните си взводове и роти към Судан ... оставя само тези , дето ще бъдат похарчени хероично под веригите на леопардите ... плоха таварищ , плоха ... въобще цялото СВО отива на (цензура) ... все пашло на (цензура) ... :))) ... на р.Днепър сте загубили още един остров ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 10
julian12
преди 1 година
До: sssaaaОтговор ти е го е дал трола по-долу"Зеленски е в Япония на срещата на G7,за нерazбралките - преди на това място беше Русия..."Прислужницата Зеленска ще изпере парите и на двете партии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 4
sssaaa
преди 1 година
Сделка ще има, въпроса е кой да открадне по-демократично парите като вдигнат тавана. За това е борбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 10
danchomentata
преди 1 година
Новите зелени карти имат префикс BRICS.Mayflower was an English ship that transported a group of English families, known today as the Pilgrims, from England to the New World in 1620. https://cdn.shopify.com/s/files/1/1835/6621/files/presidents-chart-01.png?v=1645294467
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 14
danchomentata
преди 1 година
Зеленски е в Япония на срещата на G7,за нерazбралките - преди на това място беше Русия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 14
danchomentata
преди 1 година
The Revolutionary War was an insurrection by American Patriots in the 13 colonies to British rule, resulting in American independence.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още