IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК се завръща към по-строгите правила за националните бюджети

Според източник Комисията ще призове страните членки да ограничат разходите за подкрепа по време на пандемията и след инвазията в Украйна

17:14 | 07.03.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз ще поиска от страните членки да овладеят щедрите разходи, с които имаха правото да помогнат на домакинствата и бизнесите да преминат през пандемията с Covid и енергийната криза, завръщайки се към по-строга бюджетна дисциплина, съобщава Bloomberg.

Правителствата ще бъдат инструктирани да оттеглят подкрепата и да консолидират националните си бюджети, когато Европейската комисия (ЕК) приеме фискалните си насоки за 2024 г. в сряда, посочва представител на ЕС.

Постепенното преминаване от неограничени разходи по време на пандемията към временна и целенасочена помощ, позволена след инвазията на Русия в Украйна, се случва, докато блокът преразглежда правилата си за публичните разходи, за да избегне сериозните бюджетни корекции от миналото, които я тласнаха към рецесия.

Фискалните прагове, които бяха преустановени по време на пандемията, за да се даде на правителствата повече свобода на действие, ще влязат отново в сила от 1 януари. Не се очаква обаче дотогава да влезе в сила ревизираният Пакт за стабилност и растеж.

Страните членки и ЕК бавно се сближават по някои предложения за новата рамка, която ще позволи повече разходи за зелени политика и отбрана, тъй като Европа иска да засили военните си възможности и развитието на чисти технологии.

Очаква се финансовите министри на ЕС да обсъдят фискалните цели и нова рамка за управление на икономиката на срещите в Брюксел следващата седмица.

По време на преходния период, преди ревизираните правила да влязат в сила, ЕК възнамерява постепенно да въведе някои от елементите на своите предложения за нови фискални правила, казва представителят. Това включва използването на анализ за устойчивостта на дълга, за да се определят фискалните посоки на страните членки, и дефинирането на референтен показател за разходите, който е по-лесен за количествено определяне от показатели като разликата в производството, които са критикувани от националните правителства.

Комисията също така ще спре да използва т.нар. Правило 1/20, което принуждава страните с високи нива на публичен дълг да налагат строги намаления на разходите.

Насоките от тази седмица ще очертаят основните параметри на прехода към по-голяма фискална дисциплина, а детайлите за националните цели ще бъдат представени през май, когато ЕК издаде годишните си препоръки за всяка една страна, добавя представителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 07.03.23 г.
Най-четени новини
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Ерата не евтините пари и харчовете си замина ,току що излязоха даните за изслушването на шефа на Федералния резерв -Джером Пауъл пред сената на САЩ -Лихвите ако трябва ще ги вдигат още по високо и с още по-голямо темпо !Това е ,партито ще приключи бързо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още