IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият британски финансов министър предупреждава за вдигане на някои данъци

Джеръми Хънт трябва да обяви средносрочните бюджетни планове на правителството на 31 октомври

12:18 | 15.10.22 г. 1
Новият финансов министър на Великобритания Джеръми Хънт. Снимка: Bloomberg LP
Новият финансов министър на Великобритания Джеръми Хънт. Снимка: Bloomberg LP

Новият министър на финансите на Великобритания Джеръми Хънт каза в събота, че някои данъци ще трябва да се повишат. Той сигнализира за пореден рязък обратен завой на политиката от страна на премиера Лиз Тръс, която се опитва да запази поста си след само малко над месец от началото на нейния мандат.

В опит да успокои финансовите пазари, които са в смут от три седмици, Тръс уволни Куаси Куартенг като министър на финансите в петък и отмени части от неговия спорен икономически пакет, пише Ройтерс.

На брифинг малко след като отстрани Куартенг Тръс каза, че ставката на корпоративния данък ще се увеличи, с което изостави плана си да я запази на сегашните нива. Държавните разходи ще се увеличат с по-малко от предварително планираното.

Големите, нефинансирани съкращения на данъци бяха централната част на първоначалните планове на Тръс, но Хънт посочва, че вместо това ще има увеличения. „Предстоят ни много трудни решения“, казва той пред Sky News.

„Нещото, което хората искат, пазарите искат, страната се нуждае сега, е стабилност“, посочва Хънт. „Никой финансов министър не може да контролира пазарите. Това, което мога да направя, е да покажа, че можем да изпълним нашите планове за данъци и разходи и това ще изисква някои много трудни решения както за разходите, така и за данъците“, допълва той.

Хънт трябва да обяви средносрочните бюджетни планове на правителството на 31 октомври. Това е ключов тест за способността му да покаже на инвеститорите, че може да възстанови доверието в икономическата политика на правителството.

По думите му разходите няма да се увеличат толкова, колкото хората биха искали, и всички правителствени служби ще трябва да подобрят ефективността повече от планираното.

"Някои данъци няма да бъдат намалени толкова бързо, колкото хората искат, а някои данъци ще се повишат. Така че ще бъде трудно", допълва той.

Фискалните планове на Куартенг от 23 септември предизвикаха обратна реакция на финансовите пазари, която беше толкова яростна, че централната банка трябваше да се намеси, за да предотврати пенсионните фондове да бъдат въвлечени в хаоса, тъй като разходите за заеми скочиха.

Хънт казва, че принципно е съгласен с фундаменталния подход на Тръс да се стреми да предизвика икономически растеж, но начинът, по който тя и Куартенг са го направили, не е проработил. „Имаше грешки. Грешка беше да искаме трудни решения за всички данъци и разходи, за да намалим данъчната ставка, плащана от най-богатите“, допълва той.

„Беше грешка да бягаме на сляпо и да правим тези прогнози, без да дадем на хората уверение, че сумите се събират. Министър-председателят призна това, затова съм тук“, казва още той.

Тръс се опитва да засили подкрепата си в рамките на Консервативната партия. Медиите на Острова цитират политици, които се съмняват в способността ѝ да се задържи на премиерския пост.

В понеделник пазарът на британски държавни облигации е изправен пред изпитание, защото ще работи без подкрепата на централната банка по линия на спешните покупки, организирани от 28 септември. В петък цените на британските държавни облигации рязко паднаха след брифинга на Лиз Тръс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 15.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 1 година
Сега Великобритания употребява неправилен метод за държавни финанси. Неправилната финансова политика е водеща причина за сегашната инфлация във Великобритания.Английската централна банка няма компетентност за прекратяване на сегашната инфлация.Ако не е грешката при публичните финанси правителството на Великобритания нямаше да има сегашните дългове. С подобрен метод за великобритански държавни финанси е с устойчиво развитие на Великобритания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още