IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвите по новите депозити на домакинствата тръгнаха нагоре през септември

Средната лихва по спестяванията на фирмите през миналия месец намалява спрямо август, отчете БНБ

17:57 | 25.10.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Средният лихвен процент по депозитите в банките на домакинствата в България расте през септември на годишна база и в сравнение с август. Средната лихва по спестяванията на фирмите намалява за месец. При обемите на депозитите има годишен ръст и за бизнеса, и за домакинствата, показват актуалните данни от лихвената статистика на Българската народна банка (БНБ).

Спестявания на бизнеса

В централната банка отчитат, че през септември в сравнение с август средният лихвен процент по спестяванията на фирмите с договорен матуритет в левове се понижава за месец с 0,08 процентни пункта до 1,70%, при годишен спад с 0,66 пр. п. При депозитите, направени в евро, централната банка отчита месечен спад с 0,31 пр. п. до 2,36%, при годишен ръст от 0,24 пр. п.

Средният лихвен процент по овърнайт-депозитите в левове през миналия месец се запазва на ниво от 0,05%, а по тези в евро се повишава с 0,01 пр. п. до 0,11%.

По данни на БНБ обемът на новия бизнес по депозитите с договорен матуритет в левове спада с 19,7% до 918 млн. лв., при годишен ръст от 10,8%. При спестяванията в евро месечното понижение е с 26,3% до 597,1 млн. лв., при годишен ръст от 14,7%.

Депозити на домакинства

През септември средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове се увеличава за месец с 0,12 пр. п. до 1,02%, като за година ръстът е с 0,40 пр. п. В централната банка отчитат, че при спестяванията в евро средната лихва намалява с 0,02 пр. п. до 1,77%, при годишен ръст от 0,73 пр. п.

Средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите в левове и в евро се запазват на нива от 0,01%, колкото бяха и през август.

Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро, също остават на нивата от август – съответно 0,10% и 0,14%.

В БНБ пресмятат, че обемът на новия бизнес по депозитите с договорен матуритет в левове се повишава за месец с 0,3% до 254,4 млн. лв., при годишен ръст от 35,4%.

При спестяванията с договорен матуритет в евро обемът се понижава за месец с 1,3% до 264,4 млн. лв., при годишно увеличение с 59,2%.

Лихвени проценти по нов бизнес по депозити с договорен матуритет на сектори нефинансови предприятия и домакинства

Източник: БНБ Източник: БНБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 25.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още