IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трейдърите и борсовата волатилност помогнаха на Barclays да запише силна печалба

Банката очаква нетните приходи от лихви за цялата година да надхвърлят 11 млрд. паунда, тъй като се възползва от все още високите лихвени проценти

12:35 | 24.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбата на Barclays Plc за третото тримесечие е подкрепена от увеличението на приходите от борсова търговия, тъй като британският кредитор се възползва от повишаването на волатилността в различните класове активи през последните месеци, съобщава Bloomberg.

Банката отчете изненадващо увеличение на приходите от търговия с активи с фиксирана доходност, докато нейните борсови трейдъри са генерирали 692 млн. паунда приходи за периода, засенчвайки пазарните очаквания за 688 млн. паунда.

Сега Barclays очаква нетните приходи от лихви за цялата година да надхвърлят 11 млрд. паунда, което е повече от предходната прогноза, тъй като компанията продължава да се възползва от все още високите лихвени проценти. Приходите от потребителския бизнес в Обединеното кралство се покачват с 4% до 1,95 млрд. паунда през тримесечието.

Взети заедно, двата бизнеса осигуряват 5% увеличение на общите приходи до 6,55 млрд. паунда, което също надхвърля очакванията на анализаторите.

Печалбата на Barclays преди данъци и лихви за периода се повишава с 18% до 2,23 млрд. паунда.

„Оставаме фокусирани върху дисциплинираното изпълнение на нашия тригодишен план и сме окуражени от напредъка до момента“, изтъква главният изпълнителен директор К. С. Венкатакришнан.

По-силните от очакваното тримесечни резултати при търговията с активи отразяват тези на американските конкуренти на Barclays, като петте най-големи банки на Wall Street са напът да отбележат най-добрата си фискална година след финансовата криза през 2008 г.

Barclays също така се възползва от увеличаването на активността по сделките през тримесечието, като приходите от консултации растат двойно до 186 млн. паунда, повече от очакваните от анализатори 144 млн. паунда.

Резултатите са ключова победа за Венкатакришнан, който започна мащабен план за увеличаване на възвръщаемостта в Barclays през февруари. Компанията отдавна се сблъсква с въпроси от страна на акционерите относно размера на нейния инвестиционен бизнес, тъй като звеното консумира повече рисково претеглени активи от всеки друг отдел на банката, въпреки че често генерира някои от най-ниските възвръщаемости.

По-рано този месец Тейлър Райт и Катал Дейси, ръководители на бизнеса за инвестиционно банкиране в Barclays, повториха, че се стремят да увеличат пазарния дял на компанията в сегмента до приблизително 4%, които компанията успя да спечели последно през 2019 г.,от 3% през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 24.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още