IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Водещият акционер в собственика на Ray-Ban придоби дялове в „Дженерали“ и „Джи Пи презастраховане“

С управлението на „Делфин С.а.р.л.“ застрахователните компании ще изпълняват по-добре изискванията за платежоспособност

16:39 | 23.10.24 г.
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Комисията за финансов надзор (КФН) одобри придобиване от „Делфин С.а.р.л.“ (Delfin Sàrl) на непряко квалифицирано участие в размер на 12,505% от акционерния капитал и 12,715% от правото на глас в „Дженерали застраховане“ АД. Застрахователната компания ще има и непряко квалифицирано участие в размер на 12,5% от акционерния капитал и 12,71% от правото на глас в „Джи Пи презастраховане“ ЕАД, съобщи регулаторът на небанкови финансови институции.

Регистрираната във Велико Херцогство Люксембург Delfin Sàrl се занимава с придобиването на дялови участия както в Люксембург, така и в чужбина, във всяка компания или компания под каквато и да е форма и управление на тези участия. Компанията е собственост на наследниците на покойния италиански милиардер Леондардо дел Векио. Той е създател на Luxottica - най-големият производител и търговец на дребно на очила и рамки в света, който по-късно се слива с френския си конкурент Essilor, създавайки EssilorLuxottica.

В момента Delfin е най-големият акционер в EssilorLuxottica, която е собственик на марките Ray-Ban и Oakley. Delfin притежава и дялове в най-голямата публично търгувана инвестиционна банка в Италия Mediobanca, както и в застрахователя Assicurazioni Generali и във френската фирма за недвижими имоти Covivio.

„Джи Пи Презастраховане“ е каптивно презастрахователно дружество с дейност в региона на Централна и Източна Европа. От 2019 г. дружеството  осъществява презастрахователна дейност по силата на пропорционални и непропорционални договори. Поради присъствието на Групата в различни страни на Централна и Източна Европа то съумява да балансира местните специфики и да намали рисковете при по-ниски капиталови разходи в сравнение с тези, които би направила всяка една от компаниите поотделно.

Това гарантира на компаниите по-ниски капиталови разходи, защитава балансите им, спомага в значителна степен за изпълнението на изискванията за платежоспособност и им осигурява конкурентно предимство на застрахователния пазар, като предоставя допълнителна възможност за подписване на допълнителни рискове и предлага по-високи лимити от тези, които биха били допустими при други условия.

Припомняме, че на 31 юли „Доверие Обединен Холдинг“ АД постигна споразумение с Generali CEE Holding B.V., мажоритарен акционер на „Дженерали Застраховане“ АД, за продажбата на дъщерното дружество „Обединен здравноосигурителен фонд Доверие застрахователно акционерно дружество“ АД (ОЗОФ „Доверие“ ЗАД).

Със сделката Generali удвои дела си в сегмента на здравното застраховане и се превръща във втория по големина играч в този сегмент на пазара, като достига осмо място на пазара по брутни записани премии.

„Дженерали Застраховане” АД оперира в България с лиценз, издаден през март 1998 г. Групата Generali е създадена през 1831 г. и присъства в 50 страни по света с общ премиен приход от 82,5 млрд. евро за 2023 г. Служителите на цялата група са над 82 хиляди, а обслужените клиенти – 70 млн. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още