IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вноската към Гаранционния фонд за незастраховани МПС остава 12,50 лева и през 2025 г.

КФН не промени цената на застраховка „Злополука” на пътниците в обществения транспорт и общо вноската на всяко застраховано МПС пак е 16 лв.

14:41 | 23.10.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Вноската на застрахователите, които предлагат у нас задължителна застраховка  „Гражданска отговорност” на автомобилистите към Фонда за незастраховани МПС в Гаранционния фонд, остава в размер на 12,50 лв. за всяко застраховано МПС през 2025 година. Това реши Комисията за финансов надзор (КФН), която прие предложението на Съвета на Гаранционния фонд, съобщи регулаторът.

Размерът на вноската на застрахователите, които предлагат задължителна застраховка „Злополука” на пътниците в обществения транспорт, също не се променя и остава 0,15 лв. за всяко място, без мястото на водача в превозните средства.

Вноската към Обезпечителния фонд и догодина ще е в размер на 3,50 лв. за всяко застраховано МПС по „Гражданска отговорност на автомобилистите“.

Общо вноската към Гаранционния фонд на всяка едно застраховано МПС по „Гражданска отговорност на автомобилистите“ също не се променя и остава 16 лева, които се разпределят във въпросните два фонда, реши КФН.

От Комисията припомнят, че Гаранционният фонд управлява два фонда – Фонд за незастраховани МПС и Обезпечителен фонд. Фондът за незастраховани МПС изплаща обезщетения при щети от неидентифицирано МПС или ако водачът е без застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите“, а Обезпечителният фонд изплаща щети на лицата при застраховател в несъстоятелност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още