IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Deutsche Bank се завърна към печалбата през третото тримесечие

Серията от 15 тримесечия на печалба на най-големия германски кредитор бе прекъсната през второто тримесечие заради провизии около съдебни дела

10:20 | 23.10.24 г.
Снимка: David Zorrakino/Europa Press via Getty Images
Снимка: David Zorrakino/Europa Press via Getty Images

Deutsche Bank се завърна към печалба през третото тримесечие, намалявайки резервите, заделени за съдебни дела от инвеститори, свързани с подразделението ѝ Postbank. В същото време глобалното ѝ инвестиционно банкиране е действало на пълни обороти, съобщава Ройтерс.

Серията от 15 тримесечия на печалба на най-големия германски кредитор бе прекъсната през второто тримесечие, след като отдели големи провизии заради съдебни дела. Оттогава насам обаче Deutsche уреди някои от делата и намали резервите с 440 млн. евро, подкрепяйки печалбата.

Банката заяви, че е подала документи за обратно изкупуване – ход, който бе поставен на пауза заради проблемите с Postbank, макар че провизиите за кредитни загуби са двойно по-високи спрямо миналогодишните.

Нетната печалба, разпределима между акционерите, възлиза на 1,461 млрд. евро през тримесечието – с 42% повече на годишна база и в съответствие с очакванията. През второто тримесечие банката записа загуба от 143 млн. евро. Общите приходи на банката възлизат на 7,5 млрд. евро.

„През тези три месеца постигнахме важен напредък в приключването на наследени съдебни дела, като същевременно реализирахме рекордна печалба за третото тримесечие в оперативния ни бизнес“, заяви главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Зевинг.

Най-печелившото подразделение на Deutsche през тримесечието е огромното ѝ инвестиционно банкиране, което работи от Сидни до Ню Йорк. Приходите му са се увеличили с 11% на годишна база, по-силен ръст от очакванията за ръст от 6,5% и подобен темп на повишенията при JPMorgan и Goldman Sachs.

Приходите на другите две големи подразделения на Deutsche обаче са слаби.

Приходите на подразделението за банкиране на дребно, което включва Postbank, са останали без промяна, в съответствие с очакванията. Корпоративното банкиране отчита спад на приходите от 3%, докато анализаторите очакваха ръст от малко под 1%.

И двете подразделения бяха подкрепени през последните тримесечия от печалбата, генерирана от по-високите лихви – увеличения, които ще отслабнат с разхлабването на паричната политика от Европейската централна банка.

В рамките на инвестиционното банкиране приходите от търговия с инструменти с фиксирана доходност и валути – един от най-големите бизнеси на банката, са се увеличили с 11%, което е доста над прогнозите за ръст от 4,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още