IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Директното инвестиране във взаимен фонд на рестото от покупки ще става и през банкова карта

Освен получаване на доходност, новата услуга за българския пазар „ИнРесто" на ОББ ще насърчава инвестиционната култура на хората

21:00 | 22.10.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Татяна Иванова Снимка: ОББ
Татяна Иванова Снимка: ОББ

Българите се интересуват от възможностите за по-ефективно управление на парите си и може да се постигне демократизация на инвестирането, което да е достъпно до всеки. Това мнение изрази Татяна Иванова, изпълнителен директор "Дигитализация, данни и операции" на ОББ и иновационен лидер на KBC Груп в България.

Според нея вече се създават навици за системно инвестиране, въпреки че българите имат склонност към потребление. „Средното проникване на инвестиционните продукти в България е едва 4%. В същото време, средният годишен ръст на картовите плащания е с между 30 и 40%, а банковите карти у нас са повече от броя на населението – много от хората притежават по повече от една карта. Това е показател за увеличаващия се стандарт на живот“, коментира тя. И добави, че делът на плащания с карти е 80%, докато от банкомати се теглят 20%.

Иванова посочи, че има възможност да се свърже потреблението с инвестициите с новия инвестиционен продукт на ОББ „ИнРесто“, така че при потребителите да остава повече от разполагаемия доход при повишено потребление.

С инвестиционния продукт на ОББ в мобилното приложение на банката се закръгля и заделя ресто от плащания, като след натрупване на определена сума тя се инвестира във взаимен фонд.

Новата функция с „ИнРесто“ е разработена съвместно от банката и управляващото дружество KBC Asset Management и ще бъде активна в новата версия на мобилното приложение на ОББ след няколко дни, като вече се прилага пилотно.

Клиентите ще могат да свържат една или повече от своите банкови карти с „ИнРесто“. След това сумата на всяка покупка ще се закръглява – при покупка на стоки за 14,60 лв., например, от картата ще бъдат изтеглени 15 лв., дадоха пример от ОББ. „Рестото“ от 40 стотинки ще отива в специална сметка и когато там се натрупа сума от 10 лева, тя автоматично ще отива в предварително избран от клиента консервативен инвестиционен фонд на ОББ. Той ще управлява средствата с цел постигане на доходност, която исторически ще е по-висока от тази по разплащателните сметки.

Татяна Иванова съобщи, че в приложението на ОББ потребителите ще могат да изберат дали да инвестират само остатъка от закръглянето на всяка покупка, или да приложат и т. нар. "турбо" функция, която го умножава по две, по три или по пет. „Тази опция ще позволи много по-бързо да се увеличи инвестиционният портфейл и да се премине към друг фонд“, обясни тя.

„“ИнРесто“ прави инвестициите по-лесни и по-достъпни. Очевидно на пазара има нужда от инвестиционни продукти. Приложението ще помага на клиентите ни да мислят в дългосрочен план и да си поставят финансови цели“, отбеляза Питър Рубен, кънтри мениджър на KBC Груп в България, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на ОББ.

Йохан Лема, главен изпълнителен директор на KBC Asset Management съобщи, че опцията за автоматични инвестиции с малки суми, но редовно, дава много добри резултати в Белгия и Чехия, където се прилага. И даде пример с коледните празници, когато всички увеличават покупките, а с помощта на „ИнРесто“ ще могат да увеличат и своя инвестиционен портфейл.

По думите му спестовната опция създава здравословни навици у потребителите – да инвестират малки суми, но редовно. „По този начин се елиминира и голяма част от риска на финансовите пазари, които могат да се движат както нагоре, така и надолу. Когато влагаме средства всеки месец се "изглажде" тази волатилност и намалява степента на риск", заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 23.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
faber
преди 2 дни
Таксата за месечна поддръжка за сметка обслужваща инвестиционен портфейл на физическо лице стана от 0 лв. на мин. 10 лв./ мес. Учудващо как кореспондира с твърдението за "по-лесни и по-достъпни инвестиции" ? @UBB. Това ли е подхода да ги насърчавате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
MarkoVanBasten
преди 2 дни
Мислиха мислиха и какво измилислиха - да копират Revolut.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още